Turizam 

Biciklom od Kraljeva do Kotora

Ljubitelje planinskog biciklizma ove godine očekuje šesti, međunarodni “Čiker MTB maraton”. Maraton startuje 25. juna u Kraljevu a završava se 4. jula u Kotoru, na obali Jadranskog mora

Prvi “MTB Čiker maraton” organizovan je pre šest godina, kao najbolji projekat prekogranične saradnje, koji je podržala Evropska Unija. Pokrenut je sa ciljem da postane održiv, odnosno da svoje trajanje nastavi bez pomoći evropskih fondova. Te prve godine iz Kraljeva je ka severu Crne Gore krenulo oko četrdeset maratonaca, broj učesnika se zatim kontinuirano uvećavao i četiri godine kasnije več ih je bilo devedeset. Među učesnicima našli su se i biciklisti iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Italije, Mađarske, SAD-a, što je maratonu dalo međunarodni karakter.
Organizator maratona, Biciklistički klub Čiker iz Kraljeva, svake godine menjao je trasu maratona kako bi učesnici uživali u novim stazama i predelima Srbije i Crne Gore. Ove godine, na zahtev učesnika, staza maratona biće produžena do crnogorskog primorja, a maraton će, umesto sedam, trajati deset dana.

” Poslednje dve godine učestali su zahtevi maratonaca da se maraton produži do crnogorskog primorja. Potrudili smo se da to organizujemo i uspeli smo da uključimo Turističke organizacije Nikšić i Kotor, tako da će maraton da se završi u Kotoru,” ističe predsednik Biciklističkog kluba “Čiker” Radoslav Golubović.

Maraton nema takmičarski karakter. Njegov osnovni cilj je promocija biciklizma, zdravog načina života i turističkih potencijala gradova i opština kroz koje prolazi.

” Očekujemo sastanak sa predstavnicima Ministarstva turizma kako bi uvrstili maraton u jedinstvenu turističku ponudu Srbije,” ističe Golubović.

Učesnicima maratona organizovan je transport prtljaga, užina i vozilo sa mehaničarima i rezervnim delovima. Smeštaj je obezbeđen u kampovima ili, po pristupačnim cenama, u sobama sa dva do četiri kreveta. Potrebno je da maratonci budu dobro fizički pripremljeni i da imaju bicikl odgovarajućeg stanja i kvaliteta. Za učešće na maratonu treba da pravilno popune prijavu i uplate kotizaciju.

Informacije o prijavi dostupne su na sajtu www.mtbciker.blogspot.rs
“MTB Čiker maraton” startuje 25. juna u Kraljevu a završava se u Kotoru 4. jula kada je organizovan i povratak učesnika i njihovih bicikala do Kraljeva.

Izvor:www.katv.rs

Share

Povezani postovi