ggggDruštvo 

Plan za razvijenije Kraljevo


Prioriteti Kraljeva u 2017. godini su izgradnja saobraćajne obilaznice, nastavak radova na izgradnji zatvorenog bazena, sređivanje parking prostora, rekonstrukcija starog mosta preko Ibra, uređenje Spomen groblja i rekonstrukcija trotoara u ulici Vojvode Putnika

Jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Kraljevu planiranih za ovu godinu je izgradnja severne obilaznice oko Kraljeva, odnosno saobraćajnice Magnohrom-Kulagića ada. Izgradnjom obilaznice teretni saobraćaj biće izmešten iz gradskog jezgra.

” Javna nabavka za 460 metara obilaznice već je raspisana prošle godine. Uskoro će biti raspisana javna nabavka za narednih 640 metara ka preduzeću Magnohrom. Obilaznica će ići pored Magnohroma i gradske deponije, a završava se u Adranima, iza predviđene stočne pijace,” ističe direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović.

U toku ove godine planirana je izgradnja prvih kilometar ipo obilaznice koji je i najzahtevniji jer ima četiri trake, a put se zatim sužava na dve trake što ubrzava gradnju. Obilaznica bi trebala da otvori i mogućnost formiranja nove industrijske zone u blizini Magnohroma, gde će potencijalnim investitorima biti na raspolaganju potpuno komunalno opremljeno zemljište.

Jedan od prioriteta ove godine je i nastavak radova na izgradnji zatvorenog bazena, za šta je grad izdvojio trideset miliona dinara.

” Nakon prvih grubih radova na izgradnji bazena, kada smo počeli da kopamo, suočili smo se sa problemom jakih podzemnih voda , što geomehanika nije predvidela. Zbog toga smo krajem prošle godine izvršili kompletnu zamenu tla i krećemo u nastavak radova,” ističe Nestorović.

Kraljevo ove godine počinje da rešava i problem nedostatka parking mesta. Opredeljeno je dvadeset miliona dinara za sređivanje parking prostora iza Robne kuće u centru grada, a biće izgrađen i javni parking iza Osnovnog suda. Četrnaest miliona dinara opredeljeno je za izgradnju pasarele u blizini Spomen groblja, a oko Spomen groblja treba da bude postavljena ambijentalna ograda. Takođe, namera grada je da ove godine rekonstruiše stari most preko Ibra i na njemu postavi zaštitu od vetra.

” Ideja nam je da vizuelno spojimo stari i novi most preko Ibra. Na novom mostu je sve urađeno kako treba, dok na starom imate utisak da će ograda svakog časa pasti u reku. Sredićemo tu ogradu i izgradićemo bedem duž desne obale Ibra ka budućem Ritejl centru, koji će prema najavi češkog investitora biti otvoren do kraja godine,” objašnjava Nestorović.

Kada je u pitanju rekonstrukcija ulica, devet miliona dinara opredeljeno je za postavljanje novog trotoara sa leve strane ulice Vojvode Putnika. Planiran je i završetak radova u ulici Ribničkih partizana i rešenje problema saobraćajne bezbednosti u Zmajevačkoj ulici.
U Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta pojašnjavaju da je cilj ovog plana da podstakne razvoj privrede i Kraljevo učini lepšim i funkcionalnijim gradom.

Share

Povezani postovi