Privreda 

Prerada cinka u Paraćinu

Firma u vlasništvu bugarskog investitora Velimira Jotova kupila parcelu u Paraćinu. U planu sakupljanje i prerada otpada koji primenu ima čak i u proizvodnji stočne hrane.

Biznismen iz Sofije Velimir Jotov – vlasnik firme pod imenom “Cinkomet”, koja već godinu i po radi u Paraćinu – kupio je 46 ari zemljišta u Industrijskoj zoni i namerava da gradi pogon za skladištenje i preradu bezopasnog otpada od ovog metala.

Pomenutom delatnošću Jotov se bavi već petnaestak godina, a sada planira da deo proizvodnje iz Bugarske preseli u Paraćin, pa već prikuplja dokumentaciju neophodnu za izdavanje građevinske dozvole…

– Jotovu Paraćin odgovara zbog geografskog položaja, a ovde će se baviti tvrdim cinkom i cink pepelom, što su produkti koji nastaju tokom procesa toplog cinkovanja. Trenutno ovu delatnost obavlja u Bugarskoj, a planira da separaciju, granulaciju i prodaju dobijenog proizvoda preseli u našu zemlju – objašnjava direktor “Cinkometa” Dragan Ristić, napominjući  da su glavni kupci tih proizvoda u inostranstvu.

Po zanimanju diplomirani mašinski inženjer, Dragan Ristić je nekada radio u ćuprijskoj “Metal cinkari” i od tada sarađuje sa Jotovim. Ćuprijska firma više ne postoji, ali rade cinkare u Inđiji, Kruševcu, Čačku, Sevojnu…
gde nastaje sirovina koju Jotov prerađuje u svojoj bugarskoj fabrici. Ristić naglašava da se radi o bezopasnom otpadu za koji paraćinski “Cinkomet” sada radi samo tranzit do Bugarske, a kada napravi pogon, baviće se i preradom.

– Već godinu i po “Cinkomet” je registrovan u Paraćinu i otkupljuje pomenute materijale jer ima dozvole za njihovo sakupljanje i transport u Bugarsku, u pogon matične firme pod imenom “Metkom Jotovi”. Od jeseni, kada završimo fabriku u gradu na Crnici, finalni proizvod koji ima širok spektar upotrebe, čak i u proizvodnji stočne hrane, izvozićemo direktno – zaključuje Ristić, a diplomirani inženjer tehnologije i saradnik u ovom poslu Olivera Petković ističe da firma, s obzirom na to da se radi o specifičnoj delatnosti, mora da prođe kroz propisane zakonske procedure koje se odnose na zaštitu životne sredine i za njih je potrebno najmanje pola godine.

Montažna hala koju će “Cinkomet” graditi u paraćinskoj Industrijskoj zoni  prostiraće se na 600 kvadrata, oprema će stići iz pogona u Bugarskoj, i u početku će posla biti za petnaestak radnika. Gradnja bi trebalo da počne u junu i okonča se do kraja godine, a puštanje u rad pogona najavljeno je u proleće 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Share

Povezani postovi