Politika 

Saša Janković počeo kampanju u Kraljevu

Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković predizbornu kampanju počeo je u Kraljevu odakle mu je, kako je rekao, pre dve godine, kada je trpeo najveće pritiske, stigla poruka Lokalnog fronta  “Odolevaj”. Nakon Aleksandra Vučića on je drugi kandidat koji je prikupio dovoljan broj potpisa i predao ih Republičkoj izbornoj komisiji.

 

Janković je u Kraljevu rekao da je, kada se kandidovao za predsednika Srbije, podneo ostavku na funkciju zaštitnika građana jer niko ne može da obavlja dva posla istovremeno i jer, kako ističe, nije moralno da koristi državnu funkciju i rersurse u svrhu kampanje a da to drugi kandidati ne mogu. Takođe naglašava da su on i ljudi koji ga podržavaju ti koje Srbija čeka.

” Ne mislim da sam ja jedini dobar kandidat ali sam jedini koji vidi Srbiju kao deo evropskog kulturnog, civilizacijskog i pravnog prostora, i to ne na način da Evropska Unija nema alternativu i da Srbiju treba da uvedemo u Evropu, već Evropu i njene vrednosti treba da uvedemo u Srbiju. Potrebni su nam vladavina prava, trajni mir, bezbednost, socijalna pravda, građanska demokratija, nezavisno sudstvo… Srbija je bila evropskija zemlja pre nekoliko desetina godina nego danas. Danas mi nemamo državu, imamo družinu zasnovanu na prostoj, dnevnoj volji jednog čoveka,” ističe Janković.

Janković naglašava da kada bi pobedio na izborima odmah bi sklonio Aleksandra Vučića sa mesta koordinatora službi bezbednosti.

“Građani osećaju strah zbog zloupotreba službi bezbednosti, jer je Aleksandar Vučić, kada je došao na vlast 2012. godine, prvo promenio Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti da bi on mogao da postane koordinator”, kaže Janković i najavljuje da bi, pošto predsednik republike određuje ko je koordinator, tražio tu smenu kako bi “građani od svog sektora bezbednosti mogli da očekuju, sigurnost, mir, zaštitu, a ne pretorijansku gardu za jednog čoveka”.

Janković ističe da je predsednik dužan da ne potpiše svaki zakon za koji smatra da nije dobar za građane i državu. On naglašava da predsednik ne sme da dozvoli da se sklapaju štetni tajni ugovori i da premijer izdaje naredbe načelniku Generalštaba i poručuje: ” Ako budem predsednik Srbije biću prvi koji će da ustane protiv nepravde!”

Share

Povezani postovi