Kultura 

Kraljevo, pesnička prestonica

U književnim krugovima, titulu pesničke prestonice Srbije, poslednjih dvadeset godina nosi grad Kraljevo. Veliki doprinos tome, iz godine u godinu, daje Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” koja ima bogatu izdavačku delatnost. Na prošlogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu kraljevačka biblioteka je predstavila devetnaest novih izdanja, i dobila nekoliko nagrada.

“Prošle godine dve naše knjige su zavredele ugledne pesničke nagrade. Knjiga “Starac i pesme” Slobodana Zubanovića dobila je nagradu “Branko Miljković”, što je peti put za redom da je neka naša knjiga dobila tu nagradu. Takođe, Gordana Đilas i njena knjiga pesama “Sever” nagrađena je nagradom “Rade Drainac”. Posebno smo ponosni i na to što smo prošle godine objavili jednu zanimljivu knjigu “Stefan Prvovenčani, pesnički odlomci”, koje je davno odabrao Vasko Popa, a redakciju je priredio profesor Đorđe Trifunović,” ističe Miloš Milišić, urednik književnog časopisa Povelja, poznatog izdanja Narodne biblioteke ” Stefan Prvovenčani”.

Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu prošle godine izdala je tri sveske časopisa Povelja. Pored proze, putopisa i tekstova iz oblasti književne kritike i teorije, Povelja donosi i poeziju.

“U trećoj svesci koja je objavljena krajem prošle godine, možete pročitati nove pesme Dejana Ilića, Tanje Kragujević i Vladislave Vojinović koja je dobitnica nagrade “Politikin zabavnik,” ističe Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik Povelje.

U Poveljinoj rubrici “Književnik u svetlu svog izbora” objavljene su pesme Zorana M. Gundala. Kada je u pitanju proza, u rubrici “Pojmovnik” možete pročitati tekstove Slobodana Vladušića, a deo posvećen književnoj kritici donosi tekstove profesora Radivoja Mikića, Marije Blagojević, Gordane Maletić, Danijele Kovačević Mikić i drugih. Objavljen je i putopis Tatjane Janković “Ogledanje u Veneciji”, a Poveljin dodatak “Preporučeno” koji uređuje Gordana Timotijević, nosi deset tekstova savremenih arapskih spisateljica o braku, deci i odnosima između polova.

Još jedna članica uredništva Povelje, Ana Gvozdenović, ističe da je Kraljevo i ove godine dobilo vrednu pesničku nagradu. Knjiga Dragana Hamovića “Meko jezgro” nagrađena je Zmajevom nagradom za najbolju pesničku knjigu.

Share

Povezani postovi