Društvo 

Zgrada budućnosti

Budućnost projektovanja i izgradnje novih zgrada u samom gradskom jezgru mogle bi da budu ekološki i energetski isplative stambene jedinice sa elementima kućnog stanovanja. Jedno od takvih rešenja ponudio je i realizovao bračni par arhitekata Simović iz Kragujevca.

Neobičan izgled i nesvakidašnji stil gradnje za naše prostore, iznedrio je u samom centru grada u Kragujevcu, zgradu čija je fasada napravljena od HPL materijala koji se sve više koristi u modernoj arhitekturi.

“To je materijal koji je dobra zamena za drvo. To je kompresovan, laminiran papir pod jakim pritiskom, koji je otporan na sve vremenske nepogode i uticaje. To je jedna adekvatna zamena posebno, ako se koristi sa drvenom teksturom koja realno simulira prirodu”, kaže za RTV arhitekta Marija Simović.

Na mestu gde se nalazila jedna stara porodična kuća izgrađena je nova zgrada sa četiri stambene jedinice.

“Mi zagovaramo više porodično stanovanje sa manjim brojem većih i atraktivnijih stambenih jedinica jer je ipak u pitanju centar grada i mislim da postoji tržište za ovakve stanove. Kada smo projektovali ovu zgradu i kada smo je gradili vezali smo se za taj funkcionalni kontekst odnosno za ideju porodičnog stanovanja sa elementima zelenila”, kaže arhitekta Petar Simović.

Sa baštom u zadnjem delu zgrade i konceptom zelenih krovova uvećane su zelene površine i do 15 puta u odnosu na nekadašnji plac gde se prethodno nalazila kuća.

“Tako da smo se mi odlučili za supstrat debljine 10 cm i sedume poput mahovine, prkosa, čuvarkuće… Ideja je da to postane jedan zeleni tepih sa jednim blagim indiskretnim popločanjem, sa baštenskim nameštajem koji će jednostavno biti za uživanje”, objašnjava Marija Simović.

Arhitekte iz čijeg je studija i projektovana zgrada, bračni par Simović, kažu da bi ovaj način gradnje mogao da predstavlja budućnost gradnje i jedno od rešenja u gusto naseljenim mestima u samom centru grada.

Izvor: www.rtv.rs
Foto: Relja Ivanić
Share

Povezani postovi