Društvo 

Kraljevo, lider u bezbednosti saobraćaja

Kraljevo je prvi grad u centralnoj Srbiji koji je počeo snimanje saobraćajnica specijalnim vozilom Auto moto saveza Srbije. Vozilo je opremljeno savremenim tehničkim uređajima koji pri samo jednom prolazu snimaju četrdeset saobraćajnih parametara. Snimanje saobraćajnica deo je projekta “Portal bezbednosti grada Kraljeva” čiji cilj je da mapira najrizičnije deonice puteva i najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Savremeno specijalno vozilo snimiće pedeset kilometara putne mreže u Kraljevu. Biće snimljene saobraćajnice u centru grada, Ulica Vojvode Stepe i Dositejeva ulica, kao i putni pravci Kraljevo-Vitanovac, Kraljevo-Ratina i Mataruška banja-Konarevo-Kraljevo-aerodrom “Morava”.

“Puteve snimamo najsavremenijim vozilom koje je upravo stiglo iz Holandije gde je snimilo devet hiljada kilometara puta. Očekujemo da snimanjem prikupimo sve parametre koji utiču na bezbednost učesnika u saobraćaju“, ističe pomoćnik direktora Sektora za razvoj, istraživanje i motorna vozila Auto moto saveza Srbije Darko Petrović.

Cena snimanja saobraćajnica ovakvim vozilom je 120 evra po kilometru, a zahvaljujući ovom projektu, troškovi snimanja pedeset kilometara putne mreže u Kraljevu su znatno manji. Naime, ukupna vrednost projekta je 542 000 dinara, a u tu cenu je uključeno ne samo snimanje najsavremenijim vozilom, već i izrada baze saobraćajnih podataka, čiji najznačajniji delovi će biti dostupni javnosti.

“Centar za motorna vozila Auto moto saveza Srbije, koji realizuje ovaj projekat, napraviće ozbiljnu bazu podataka i narednih pet godina puniće je podacima iz Saobraćajne policije,” ističe predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenad Marković i dodaje da će tako biti mapirane najrizičnije deonice puteva i da će biti snimljeni čak i oni putevi koji su noću slabo osvetljeni poput Kamidžorskog mosta i Beranovca. 

Posebna pažnja, kako je saopšteno, biće posvećena najrizičnijim kategorijama učesnika u saobraćaju, pešacima, motorciklistima i biciklistima.

 

 

Share

Povezani postovi