Privreda 

Kruševac i Kragujevac najdrastičniji primeri rada na crno

U dvodnevnim nadzorima, koje je sproveo Inspektorat za rad širom Srbije, u Kruševcu je zabeležen jedan od najdrastičnijih primera neprijavljivanja zaposlenih – u jednom ugostiteljskom objektu od četrnaest radnika, koliko je zatečeno na poslu, deset je radilo “na crno”.

Inspektorat za rad je nadzore sproveo na gradilištima, u hotelima, hostelima, motelima i ugostiteljskim objektima širom Srbije. Kod 759 kontrolisanih poslodavaca zatečeno je 2.348 radnika, od kojih je skoro petina (461) bila angažovana „na crno“.

Neprijavljeni radnici su otkriveni kod skoro polovine poslodavaca, odnosno kod njih 324, a najdrastičniji primeri su utvrđeni na dva gradilišta u Nišu, na kojima su svi zatečeni (osam i devet radnika) bili angažovani „na crno“, kao i u jednom ugostiteljskom objektu u Kragujevcu, u kome svih sedam zatečenih radnika nije bilo prijavljeno, što je bio slučaj i u dva restorana u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, gde su takođe svi zatečeni radnici (po pet) bili neprijavljeni, saopštio je Inspektorat.

Zbog utvrđenih prekršaja inspekcija je podnela ukupno 59 prekršajnih prijava, izdala dva prekršajna naloga i donela 192 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori su otkrili i osam neregistrovanih subjekata, od kojih se sedam bavilo ugostiteljstvom (po jedan u Smederevskoj Palanci, Šapcu, Velikom Gradištu, Ubu, Vranju, Kuršumliji i Prokuplju) i jedan uslugama smeštaja − u Kanjiži.

Inspektori su doneli osam rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Izvor: www.infokg.rs

Foto: RAS Dušan Milenković

Share

Povezani postovi