Kultura 

Kraljevo domaćin naučnog skupa o srpskim kraljevstvima

U Kraljevu će u septembru ove godine biti održan veliki međunarodni skup na temu “Srpska kraljevstva u srednjem veku.” Povod za organizovanje skupa je obeležavanje osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića, kasnije nazvanog Stefan Prvovenčani. Prvi srpski kralj krunisan je 1217. godine u manastiru Žiča, u blizini današnjeg Kraljeva, zbog čega se naučni skup i organizuje van Beograda, u ovom gradu centralne Srbije.

“Biće prisutno tridesetak naučnika iz zemlje i inostranstva koji su vrhunski stručnjaci u oblasti istorije srednjeg veka. Ta oblast je do sada dosta dobro naučno istražena, i u njoj nema novih istorijskih izvora, ali ima postavljanja novih pitanja i novih tumačenja tih izvora,” ističe profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, šef katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku, Siniša Mišić, i dodaje:

“Očekujem jedan broj zaista uspelih naučnih referata i očekujem značajne rezultate od kolega iz inostranstva, pre svega iz Bugarske, jer njihov vladar je okrunjen na isti način kao naš 2004. godine, a malo posle njega okrunjen je i jermenski vladar. Očekujem jedan nov pogled iz njihovog ugla.”

Gradonačelnik Kraljeva izrazio je zadovoljstvo što će Kraljevo biti domaćin naučnog skupa i uverenje da će naučni skup biti organizovan dostojno značaju teme kojom se bavi. Naime, okrunjenjem srpskog vladara kraljevskom krunom, srpska država prvi put u svojoj istoriji dobija međunarodno priznati suverenitet.

 

Share

Povezani postovi