Kultura 

Dragan Drašković dobitnik nagrade za životno delo

Dragan Drašković, istoričar, muzejski savetnik i dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Kraljevu, dobitnik je nagrade “Mihailo Valtrović” u kategoriji Istaknutom pojedincu za ukupan doprinos-životno delo. Nagradu koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije Draganu Draškoviću uručio je predsednik tog društva Drago Njegovan.

Draškoviću je nagrada koja nosi ime utemeljivača srpske arheologije uručena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, 18. maja, na Međunarodni dan muzeja. Dobio ju je, pomalo simbolično, dve nedelje nakon što odbornici Skupštine grada Kraljeva nisu podržali njegov reizbor na funkciju direktora Narodnog muzeja u Kraljevu i dve godine pre odlaska u penziju.

Nagrada “Mihailo Valtrović” uručena Draganu Draškoviću, koji nikada nije krio svoj politički aktivizam kao pobornik ideologije Srpskog pokreta obnove, pokazatelj je da muzejski eksperti i političari nemaju isti sud, niti sude po istim pravilima. Kako se nezvanično u Kraljevu govori, Drašković, kome je ove godine istekao mandat direktora Narodnog muzeja, nije reizabran na tu funkciju, jer je upravljanje tom ustanovom u političkim pregovorima i podelama dobio Pokret socijalista u Kraljevu, pretpostavljamo na isti način i po istim pravilima igre po kojima je upravljanje nekada povereno Srpskom pokretu obnove. Politika pobeđuje načela struke…

Dragan Drašković je rođen u Vrnjačkoj Banji 1954. godine, diplomirani je istoričar sa zvanjima arhiviste, višeg kustosa i muzejskog savetnika. Funkcije vršioca dužnosti direktora i direktora Narodnog muzeja u Kraljevu obavljao je u periodu od 1995. godine do danas. Učestvovao je u pripremi mnogih naučnih skupova i zbornika o istoriji Kraljeva. Obavljao je i funkcije predsednika Muzejskog odbora i člana Izvršnog odbora Muzejskog društva Srbije.

On nije i jedini ovogodišnji dobitnik te prestižne nagrade. U kategoriji Pojedincu ili autorskom timu nagrada “Mihailo Valtrović” dodeljena je Aleksandri Ninković Tašić i dr Dušici Bojić za izložbu “Pupin-od fizičke do duhovne realnosti”, a u kategoriji Muzeju za izuzetne rezultate u stručnom radu nagrada nije dodeljena.

Sa Aleksandrom Ninković Tašić o izložbi posvećenoj Pupinovom životu i stvaralaštvu razgovarali smo početkom februara ove godine i objavili tekst “Na Pupinovom putu” koji možete pročitati na našem portalu, u arhivi tekstova iz februara meseca.

 

 

Share

Povezani postovi