Privreda 

Sve više bogataša u Šumadiji

Broj onih koji su u prošloj godini zaradili više od 2,3 miliona dinara, odnosno 18.500 evra, brojčano je najviše povećan u beogradskim opštinama Novi Beograd, Zvezdara, Voždovac i u Novom Sadu, a procentualno u Kraljevu, Čačku i Užicu.

U manjini su Vršac i Kruševac, gde je zabeležen manji broj prijava poreza na dohodak građana. Poreska uprava je primila ukupno 21.448 prijava za 2016. ili 561 više nego za 2015. Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca s najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 40 miliona do 220 miliona dinara, što znači da su najimućniji građani mesečno zarađivali od 27.000 evra do 150.000 evra. Najbogatiji su iz redova ekonomista, pravnika, inženjera, doktora, direktora i menadžera.

Beogradske opštine i dalje prednjače u rastu najimućnijih građana Srbije. Na prvom mestu je Novi Beograd, a prate ga Zvezdara, Voždovac i Čukarica. Među njih se umešao samo Novi Sad sa 163 nova milionera.

Procentualno gledano, beogradske opštine i Novi Sad su iza gradova u Šumadiji. Kraljevo je, prema evidenciji Poreske uprave, povećalo broj bogataša za 26 odsto, Čačak za 22, a Užice za 20. U ovaj porez ulaze plata i prihodi od samostalne delatnosti, autorskih prava i prava industrijske svojine, izdavanja nepokretnosti, davanja u zakup pokretnih stvari, sportista i sportskih stručnjaka.

Prema podacima poreske uprave u Kragujevcu trenutno ima oko 300 milionera, odnosno ljudi koji su u prethodnoj godini ostvarili dohodak veći od 2.211. 336 dinara.

Share

Povezani postovi