Privreda 

Radnici Fiata štrajkuju zbog niskih zarada

U kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu, zbog generalnog štrajka radnika od utorka 28. juna ne silazi automobil fiat 500L, najznačajniji srpski izvozni proizvod. Kompanija zbog toga dnevno gubi 440 automobila.

Prema informacijama iz firmi smeštenih u Industrijskoj zoni Kragujevac, zbog obustave proizvodnje u fabrici automobila, montažne linije već su zaustavile firme “Manjeti Mareli” i “PMC”, koje su vratile radnike kućama, dok radnici u “Adientu” i “Automotivu” rade na popunjavanju zaliha, ali je proizvodnja u njima smanjena.

Radnici koji štrajkuju traže od poslodavca povećanje plate sa 38.000 na 50.000 dinara bruto, jer smatraju da su za rad i trud koji ulažu plaćeni mizerno.

Zoran Marković, predsednik Fabričkog sindikata, kaže da materijalni položaj radnika najbolje može da ilustruje njihov novčanik, samo 24 sata nakon isplate zarada:

„Kada se sagleda rad koji radnik u kompaniji ulaže onda se vidi da on radi kao jedan i po radnik, ili čak dva radnika, na svom i drugim radnim mestima, onda je plata stvarno niska i mizerna. Juče je isplaćena plata i svako ko je otišao da plati dažbine državi, koje su oko 20.000 dinara, i da isplati eventualne kredite, dovoljno je da danas stavi ruku u džep i da se razočara. Danas je prvi dan posle isplate zarada, a retko ko od radnika Fiata, ali i građana Srbije može da živi od svoje zarade jedan mesec“.

“Samo zadovoljan radnik je dobar radnik, a kada je radnik zadovoljan onda i poslodavcu dobro ide“, zaključuje Marković.

Zbog krize na svetskom tržištu automobila i smanjene proizvodnje, fabrika u Kragujevcu je prošle godine otpustila oko 1.000 radnika i ukinula treću smenu od kada je i počela drugačija organizacija rada, koja je dodatno opteretila preostale zaposlene.

Prošle godine u fabrici je proizvedeno 85.000 vozila, a posle odlaska 1.000 radnika plan za ovu godinu ostao je isti.

Kompanija Fiat Krajsler automobili Srbija još uvek se ne oglašava povodom generalnog štrajka, niti reaguje na zahteve sindikata za početak pregovora pa se za sada ne nazire rešenje ovog problema.

Izvor: www.newsweek.rs

 

Share

Povezani postovi