Turizam 

Bazeni poklonjeni Vrnjačkoj Banji još nisu u funkciji

Dva bazena, koji su posle Evropskog prvenstva u vaterpolu održanog prošle godine u Beogradu poklonjena Vrnjačkoj Banji, kako bi se tu osnovao trenažni vaterpolo centar, još na kupanje ne primaju ni turiste a kamoli vaterpoliste. Istina, bazeni su brzo, krajem prošle godine montirani, uključena je u rad kompletna oprema i napunjeni su vodom.

Bila je to prva faza u osnivanju nacionalnog vaterpolo centra i u taj deo projekta uloženo je 155 miliona dinara.

Polovina te svote stigla je iz republičke kase a ostatak od budžeta opštine. Bazeni su tokom zime ispražnjeni, konzervirani a ovih vrelih dana još nisu napunjeni, jer se radi na parternom delu, ugrađuju se pločice i uređuje fasada.

“U ove poslove opština ulaže oko 25 miliona dinara i mislim da će za mesec dana bazen biti spreman za kupanje i osveženje turista. Naravno, to nije dovoljno za trening i utakmice vaterpolista kao ni za sve ono što je u budućem centru planirano, a reč je o aktiviranju i bazena za neplivače, jer cilj nam je da svako dete u Vrnjačkoj Banji nauči da pliva. Uz kompletnu izgradnju pomenutog veterpolo centra računalo se i na povećanje broja noćenja u banji za oko 20.000,” objašnjava Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Međutim, u nastavku razgovora zaključujemo da je ovaj dar države ispao pretežak za vrnjačku kasu, pa će se osnivanje centra odužiti. Jer, kad se sabere dosadašnje ulaganje to je skoro dva miliona evra a potrebno je još oko 1,5 miliona evra. Naime, bazeni se moraju pokriti, moraju se podići svlačionice, nabaviti sistem panela za grejanje vode… Sve to, prema predračunu, koštaće oko 1,5 milion evra. Taj novac nema vrnjačka opština pa se mora čekati na pomoć države, odnosno resornog ministarstva.

“Postoji mogućnost da nam pomogne i Kineska razvojna banka, što kreditom što poklonom, ali ćemo te razgovore imati u septembru ove godine,” ističe predsednik Đurović.

Izvor: www.politika.rs

Share

Povezani postovi