Društvo 

Dva veka od smrti Karađorđa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, predvodio je na Oplencu, kod Topole, državnu komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja 200. godišnjice od smrti vožda Đorđa Petrovića.

Nakon polaganja venaca kraj sarkofaga vožda Karađorđa, ministar Đorđević se obratio prisutnima i podsetio da je na današnji dan, pre dva veka, ubijen „čovek koji je dao ogroman doprinos da teška vremena pozne turske vladavine odu u istoriju.“

On je naglasio da je Karađorđe bio i ostao sinonim za narodnog vođu, velikog borca, idol i inspiracija generacijama koje su došle posle njega, i da je sanjao snove o ponosnoj i slobodnoj Srbiji.

Takođe je rekao da se istorijski datumi obeležavaju i da se tradicija neguje „kako bismo se sećali onih bez kojih država koju danas imamo ne bi mogla biti stvorena“ i podsetio da je Karađorđe bio više od vojskovođe, začetnik srpske državne uprave u vremenu kad su se osnivali sudovi, pošte, vojska i škole.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vožda Karađorđa vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vožd Karađorđe ubijen je 25. jula 1817. godine kod Velike plane u Radovanjskom lugu.

Izvor: www.novosti.rs

Share

Povezani postovi