Društvo 

Džinovske školjke u Zapadnoj Moravi

Tokom iskopavanja šljunka u Zapadnoj Moravi, u ataru sela Vrba kod Kraljeva, sa dubine od preko tri metra, uz pesak, vodu i mulj, kašika bagera iskopala je dve džinovske žive rečne školjke.

Veća je teška 650 grama i duga 19 centimetara, a manja je teška 150 grama. Poznati kraljevački biolog Živko Slavković kaže za “Kraljevo online” da su u pitanju pravi kapitalci i možda najveće školjke do sada nađene u Srbiji.

Školjke vode težak način života, pričvršćene su za podlogu a hranu  uzimaju pasivno, odnosno na raspolaganju im je samo ono što im donese reka.

“Skromnost ove životinje je toliko velika da ono što joj priroda da talasanjem vode to joj je sve”, priča profesor Slavković i dodaje “Ovo je svakako kapitalni primerak, i po godovima ima preko 35 godina”.

Biolozi su zabrinuti, jer su zbog sve zagađenije prirode, pojedine biljne i životinjske vrste pred izumiranjem. Tako je broj slatkovodnih školjki i rakova u našim rekama i jezerima sve manji ili ih uopšte nema.

Da su reke Ibar i Zapadna Morava ipak čistije nego što mislimo dokazuju i ove džinovske školjke koje će, ukoliko se za njih ne zainteresuje neki biološki institut, biti vraćene u korito Zapadne Morave na mesto iz kojeg su izvađene iz reke.

Izvor: Kraljevo online

Share

Povezani postovi