Privreda 

Kruševac gradi aerodrom “Rosulje”

Aerodrom Nikola Tesla spreman je da i finansijski i stručno pomogne izgradnju aerodroma “Rosulje” u Kruševcu. Menadžment beogradskog aerodroma, predvođen v.d. generalnog direktora, Sašom Vlaisavljevićem, i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, dogovorili su međusobnu saradnju na projektu izgradnje aerodroma “Rosulje”.

Vrednost projekta procenjena je na 250 miliona dinara, a planirana je izgradnja poletno-sletne staze sa stajankom i rubnim stazama, padobranski krug, poligon za vežbanje sa pratećom infrastrukturom, hangar i saobraćajnica sa parking prostorom.

“Reč je o velikim sredstvima i ovo je jedan od načina da se ona obezbede. Već u septembru smo u poseti Šenjangu, gradu partneru koji je takođe izrazio interesovanje. Već postoji interesovanje i konkretnih investitora. Sačekaćemo odgovor i sa njihove strane,” ističe gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

U ovoj godini u budžetu grada Kruševca predviđeno je 100 miliona dinara za realizaciju prve faze izgradnje aerodroma, odnosno travnate poletno-sletne staze, rulne staze i platforme stajanke sa pristupnom saobraćajnicom.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa izvođačem “Tehnogradnjom” i izvođač je uveden u posao 15. maja ove godine. Završetak tih radova je 70 radnih dana.

Na sajtu se ističe da je projekat izgradnje aerodroma Vlada Srbije proglasila projektom od javnog interesa, zbog čega je izvršena eksproprijacija za sve parcele.

Izgradnjom aerodroma “Rosulje”, Kruševac će dobiti aerodrom sa referentnom oznakom 2B,  i on će biti korišćen za instrumentalno letenje, sa mogućnošću obavljanja kargo letova.

U slučaju vanrednih okolnosti, poput elementarnih nepogoda i hitnih medicinskih intervencija, postoji mogućnost upotrebe aerodroma Rosulje za brze intervencije.

Izvor: www.rtv.rs

 

Share

Povezani postovi