Društvo 

Postala majka u 58. godini

Treća najstarija porodilja u Srbiji, Slavica Stojiljković iz sela Srnje kod Kruševca, prvo dete dobila je u 58. godini, a njen suprug Miroslav uskoro puni 60 godina.

Beba bračnog para Stojiljković, ženskog pola, došla je na svet 11. jula u porodilištu Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj. Na porođaju je imala 2.550 grama, i bila je duga 51 centimetar. Dobila je ime Nađa.

Ovaj bračni par dugo je pokušavao da se ostvari u ulozi roditelja, ali ni lečenje ni dva pokušaja vantelesne oplodnje, kojima su se podvrgli pre dvadeset godina, nisu urodili plodom.

“Hteli smo da usvojimo decu, ali propali su nam i pokušaji usvajanja, dok smo prošle godine ušli u postupak za dobijanje hraniteljstva. Sve smo od sebe dali da bi nekako brinuli o mlađima, da bismo na kraju, potpuno neočekivano i uz podršku i savet dobre poznanice rešili da pokušamo još jednom,” ističe Slavica Stojiljković.

Srećna majka pojašnjava da Nađe ne bi bilo da nije bilo prof. dr Slobodana Radulovića, a nakon privatne medicinske nege i tretmana, Slavica je nastavila da održava trudnoću najpre na Ginekološkom odeljenju kruševačke bolnice kod dr Ace Ćirkovića. Dva meseca pre termina, pacijentkinja je smeštena u Višegradsku i o njoj je brigu preuzeo prof. dr Nebojša Radunović, za koga Slavica kaže da je specijalista za komplikovane porođaje starijih trudnica.

“Svuda su bili ljubazni i podržavali su i nas i trudnoću, koja nije bila laka zbog spuštene posteljice, pritiska i oticanja nogu,” priča porodilja. “Sobu sam delila sa Atifom Ljajić (60) iz Novog Pazara (druga najstarija porodilja u Srbiji). Zamolila sam doktora Radunovića da i mene porodi, a on je rekao “samo vas dve još da prebrinem i gotovo”. Atifa se porodila 20. juna, a ja malo posle nje.”

Suprug Miroslav priča da je postao svestan da će zaista biti otac kada su iz sale stigle dobre vesti o završenom carskom rezu. Kada su saznali za trudnoću, majka je priželjkivala žensko, a otac muško dete. Na kraju, oboje su samo hteli da dobiju zdravu bebu.

Starosna granica za pokušaj vantelesne oplodnje o trošku države pomerena je ove godine u Srbiji na 42 godine, a Grad Kruševac ženama izlazi u susret i do njihove 50. godine, čime se bori protiv bele kuge. Budžetski fond za populacionu politiku grada izdvojio je 1,5 milion dinara samo za potrebe vantelesne oplodnje. Ukupno 13 beba rođeno je u 2016. uz podršku lokalne samouprave. Grad pomaže i veštačko začeće metodama koje nisu zaživele u Srbiji, poput donacije jajne ćelije, a uvedena je i mogućnost refundiranja sredstava za parove koji uspešno završe postupak.

Izvor: www.novosti.rs

Share

Povezani postovi