Kultura 

Srbi u Kanadi čuvaju tradiciju

Da Srbi u Kanadi vole i neguju srpsku narodnu igru i pesmu potvrđuju nam članovi Akademije za srpsku narodnu igru iz Toronta. Oni su već nekoliko dana gosti Kraljeva, na poziv Kulturno umetničkog društva “Železničar”.

“Izabrali smo jedno od najboljih kulturno umetničkih društava u Srbiji da bi naučili mnogo i da znanje koje steknemo ovde u Kraljevu ponesemo u Kanadu i tamo ga prezentiramo,” ističe umetnički direktor i koreograf Akademije za narodnu igru iz Toronta, Miroslav Bata Marčetić.

U Kraljevo je doputovao prvi i drugi ansambl Akademije za narodnu igru, odnosno šezdeset tri člana Akademije. Inače, kako ističu, imaju 350 aktivnih članova svih uzrasta, 200 rekreativaca i orkestar sa 15 članova, a u Torontu postoje i rade petnaest godina. Saznajemo i da su prvog jula ove godine bili predstavnici Srbije na velikoj svečanosti u Torontu koja je upriličena povodom obeležavanja 150 godina od osnivanja kanadske države.


Odmah po njihovom dolasku u Kraljevo svečani prijem u zgradi Gradske uprave Kraljeva priredio im je pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Sreten Jovanović, koji je izrazio zadovoljstvo što je jedan tako važan ansambl gost Kraljeva.

“Drago mi je što će mladi u Kanadu da ponesu igre iz Studenice, koje je za njih pripremio umetnički rukovodilac “Železničara” Dragoljub Milosavljević,” ističe on i dodaje da kada je reč o Kanadi, Kraljevčani se uvek sete Milomira Glavčića koji je Kraljevu donirao novac za izgradnju mosta preko reke Ibar, koji danas nosi njegovo ime. Takođe, kako naglašava, pokrenuta je inicijativa da grad Nijagara fols u Kanadi i Kraljevo postanu pobratimski gradovi.

Pomoćnik gradonačelnika uverio se i da mladi Kanađani odlično govore srpski jezik, iako je 95% njih rođeno u Kanadi. Jezik, kako ističu, uče u porodici, a postoje i škole za srpski jezik. U Srbiju uvek rado dođu.

“Igram u Akademiji od svoje četvrte godine. Pre tri godine bila sam na turneji po Srbiji i u Kraljevu i lepo sam se provela. Uživam u folkloru i volim da negujem našu tradiciju,” ističe Sara Stojimirović.

Jedna članica akademije, Nina Knežević, u Kraljevo dolazi češće od drugih jer joj je majka rođena u Sirči kod Kraljeva.

“Igram folklor od šeste godine. Mama mi je odavde i obožavam da dolazim ovde i družim se sa decom iz Kraljeva,” ističe ona, a njena majka Zorica Knežević poručuje da joj je drago što je Akademija došla upravo u Kraljevo.

Članovi Akademije za srpsku narodnu igru imaju zajednički koncert sa Kulturno umetničkim društvom “Železničar” u Domu vojske u Kraljevu. U Srbiji će biti dve nedelje i za to vreme pored znamenitosti u Kraljevu i okolini posetiće i Beograd, Novi Sad, Niš, Pančevo i Guču, kao i manastir Hilandar, Zejtinlik i Paraliju u Grčkoj. Želja im je da, kako ističu, naredne godine oni budu domaćini Kulturno umetničkom društvu “Železničar” iz Kraljeva.

Share

Povezani postovi