Društvo 

Uspeh Druge brigade kopnene vojske na vojnim igrama u Rusiji

Potporučnik Mladen Ikić iz 26. tenkovskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske, stacionirane u Kraljevu, proglašen je za najboljeg komandira tenka u konkurenciji 57 posada iz 19 zemalja koje su se takmičile na „Tenkovskom biatlonu” u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Među nagrađenima su i vođa ekipe koja se takmičila u disciplini “Tenkovski biatlon”, potpukovnik Saša Todorov i stariji vodnik prve klase Aleksandar Jović, kao i civilno lice Branimir Perić koji se takmičio u disciplini „Poljska kuhinja“.

Ove godine na „Tenkovskom biatlonu“, najatraktivnijoj disciplini „Međunarodnih vojnih igara“ u Rusiji, 20 tenkista Vojske Srbije odmeravalo je snage sa kolegama iz 19 zemalja podeljenih u 57 posada. Pod vođstvom potpukovnika Saše Todorova, naši tenkisti plasirali su se u polufinale, među 12 ekipa koje su se takmičile u takozvanoj „štafeti“, a u finišu takmičenja zauzeli su šesto mesto, odmah iza ekipa Azejberdžana, Belorusije, Kine, i Kazakstana. Pobedu su ove godine odneli tenkisti iz Ruske Federacije, višestruki šampioni „Tenkovskog biatlona“.

Srpski tenkisti trenirali su i takmičili se na tenkovima T-72 B3, koje su za ovu priliku obezbedili ruski domaćini, dok su se ekipe Kine, Belorusije i Indije nadmetale na svojim tenkovima. Odlasku u Rusku Federaciju prethodile su dvomesečne pripreme naših tenkista u Srbiji.

Prvi put ove godine osmočlana ekipa Vojske Srbije, predvođena potpukovnikom Miroslavom Jovanovićem takmičila se i u disciplini „Poljska kuhinja“ u kategorijama pekarskih proizvoda i kulinarstvu, sa još šest zemalja učesnica. Pekari Vojske Srbije osvojili su treće mesto u kategoriji proizvodnja hleba po ruskoj recepturi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Kopnene vojske Vojske general-potpukovnik Milosav Simović obišli su pripadnike Vojske Srbije učesnike „Međunarodnih vojnih igara 2017“ na poligonu Alabino nedaleko od Moskve i čestitali im na osvojenom visokom šestom mestu u oštroj konkurenciji, izražavajući zadovoljstvo pokazanim timskim duhom i požrtvovanošću tokom takmičenja.

Takmičenja u okviru Međunarodnih vojnih igara startovala su na poligonu Alabino, ali su se nadmetanja istovremeno odvijala na 21 poligonu, u 28 vojnih disciplina u Rusiji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Kazahstanu i Kini, kao i u akvatoriji Crnog, Kaspijskog i Japanskog mora.

Najbolji rezultat tenkisti Vojske Srbije na ovom takmičenju ostvarili su 2015. godine, kada su osvojili treće mesto, deleći pobedničko postolje sa Rusijom i Kinom.

Izvor i foto: Ministarstvo odbrane RS

Share

Povezani postovi