Najčitanije Privreda 

Kraljevo izmešta sportski aerodrom

U cilju proširenja industrijske zone u blizini fabrike Magnohrom, grad Kraljevo odlučio je da izmesti sportski aerodrom koji na toj lokaciji postoji od 1972. godine. U ovoj industrijskoj zoni, od 17ha zemljišta, potencijalnim investitorima trenutno je na raspolaganju svega 11ha. Izmeštanjem sportskog aerodroma Kraljevo će ubuduće, na ovoj lokaciji, investitorima moći da ponudi 42 ha industrijskog zemljišta.

“Svaka lokacija u ovoj industrijskoj zoni trenutno ima maksimalnu širinu 170 metara, a investitori nam traže 200 do 250 metara. Izmeštanjem aerodroma dobićemo dodatnih 80 metara koji su nam potrebni,” ističe direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović. On naglašava da je uprava sportskog aerodroma, odnosno Aero kluba “Mihajlo Petrović”, dala saglasnost da se aerodrom izmesti, jer kako ističe namera grada nije da ugasi dugu tradiciju sportskog letenja i padobranstva u Kraljevu, već da na novoj lokaciji izgradi bolji, savremeniji sportski aerodrom.

Nova lokacija je već odabrana i nalazi se u selu Vrba, u blizini trase budućeg autoputa, na približno istoj udaljenosti od gradske zone kao i postojeći aerodrom.

“Saglasnost da se aerodrom izmesti tu, stigla je iz Direktorijata sportskih aerodroma, ali i iz uprave Aero kluba “Mihajlo Petrović”, ističe Nestorović.

U industrijskoj zoni u blizini Magnohroma 14. jula ove godine počeli su radovi na izgradnji severne obilaznice oko grada, vredni 105 miliona dinara. Radovi podrazumevaju izgradnju dve saobraćajne trake u dužini 1100 metara i rekonstrukciju vodovodne, kišne i fekalne mreže.

“Za ove radove grad je izdvojio 55 miliona dinara, a Ministarstvo privrede 50 miliona. Tu se vidi želja države da pomogne Kraljevu i ovde dovede investitore,” pojašnjava Nestorović.

Izgradnjom severne obilaznice, koja izlazi na Ibarsku magistralu u blizini planirane stočne pijace u Adranima, teretni saobraćaj će biti izmešten iz gradskog jezgra, a atraktivnost i dostupnost lokacija u ovoj industrijskoj zoni biće povećana. Plan grada je da, u delu obilaznice od Magnohroma do kružnog toka, saobraćajnicu proširi za još dve trake, ali je to trenutno odloženo zbog moguće nove privatizacije “Magnohroma” za koji je trenutno zainteresovana jedna evropska kompanija.

Formiranje novih lokacija za investiciona ulaganja i privlačenje investicija jedan je od primarnih strateških ciljeva Kraljeva, definisanih Strategijom razvoja grada za period od 2015. do 2020. godine.

Projekat je sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Share

Povezani postovi