Društvo 

Tenkisti iz kasarne Jovan Kursula u Kraljevu najbolji u Rusiji

Na međunarodnom “Tenkovskom biatlonu” održanom u Rusiji, dvadesetšestogodišnji potporučnik, poreklom iz Niša, Mladen Ikić, pripadnik 26. tenkovskog bataljona u Kraljevu, proglašen je za najboljeg komandira tenka, u konkurenciji 57 komandira posada iz 17 zemalja sveta.

“Ovo je drugi put da učestvujem u vojnim igrama u Rusiji. Prošle godine sam bio u rezervnoj posadi, a ove godine komandir prve posade. Proglašen sam za najboljeg komandira tenka i dobio sam nagradu. To je moja prva nagrada sa takmičenja i prvo veliko iskustvo,” ističe potporučnik Ikić.

Na “Tenkovskom biatlonu” u Rusiji učestvovao je još jedan pripadnik 26. tenkovskog bataljona Druge brigade kopnene vojske u Kraljevu, Kraljevčanin iz Žiče, desetar Aleksandar Radovanović. On je bio vozač tenka.

“Tenkista mora da bude izuzetno dobro fizički spreman jer ima mnogo prepreka na takmičenju: vodene prepreke, tenkovski rov, kosi nagib, greben… 2014. godine sam tu povredio kičmu. Mnogo je naporno za vozače,” ističe desetar Radovanović i pojašnjava da su se takmičili u ruskim tenkovima T-72 B3 koji su tri stotine konja bili slabiji od tenkova koje su koristili pripadnici većine drugih zemalja, učesnica takmičenja.

Pored domaćina Rusije, u tenkovima iz svojih zemalja takmičili su se i vojnici iz Belorusije, Indije i Kine. I komandir tenka Mladen Ikić smatra da bi tenkisti iz Srbije u ekipnom plasmanu ostvarili još bolji rezultat da su se takmičili u tenkovima domaće proizvodnje T-84. U ekipnom plasmanu ove godine zauzeli su šesto mesto.

“Tenk T-72 B3 ima nove sisteme, termoviziju, spravu SOS koju proizvode Belorusi, ali ja mislim da je naš tenk za ovakva takmičenja neprevaziđen,” ističe Ikić.

Pre odlaska u Rusiju tenkisti 26. tenkovskog bataljona, koji je stacioniran u kasarni Jovan Kursula u Kraljevu, imali su tromesečne pripreme na poligonima Međa, Nikinci i Pasuljanske livade. U Rusiji su proveli dvadeset pet dana i za to vreme imali su priliku i da odu na krstarenje Moskvom, obiđu Crveni trg, muzeje i druge znamenitosti ruske prestonice.

Tenkisti iz Srbije u ovom takmičenju učestvuju četvrtu godinu za redom. Najbolji rezultat ostvarili su 2015. godine kada su u ekipnom plasmanu bili treći, a i ove godine pokazali su visok nivo obučenosti i posebno briljirali u gađanju ciljeva, gde su bili bolji i od posade iz Rusije, koja je višestruki šampion “Tenkovskog biatlona.”

Share

Povezani postovi