Kultura 

Međunarodni naučni skup u Kraljevu

U okviru manifestacije “Kralj Stefan Prvovenčani-osam vekova” u Kraljevu je danas otvoren dvodnevni međunarodni naučni skup “Srpska kraljevstva u srednjem veku”. O tituli srpskog kralja u državi Nemanjića govorio je prof. dr Siniša Mišić, predsednik naučnog odbora skupa, a o srpskoj kraljevskoj tituli u delima vizantijskih pisaca prof. dr Radivoj Radić.

Profesor Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Siniša Mišić, naglasio je da je u Kraljevu prisutno tridesetak naučnika iz Srbije i inostranstva, koji će u naredna dva dana da saopšte rezultate svojih istraživanja o ovoj temi. On je pojasnio da je zbog nepostojanja novih izvora, veoma teško istraživati period srednjeg veka, za razliku od npr. vremena od 16. do 18. veka u Srbiji, koje obiluje dokumentima koja još uvek niko nije video, a koja se postepeno otkrivaju.

“U poslednjih dvadeset godina nije se pojavio nijedan novi izvor iz perioda srednjevekovne srpske istorije, ali napredovala je tehnologija obrade i čitanja starih dokumenata i spisa, i uvek postoje nova pitanja koja se mogu otvoriti i nove interpretacije tema,” pojašnjava profesor Mišić, koji je uveren da će ovaj naučni skup svakako baciti novo svetlo na istoriju srpskih kraljevstava i prvog srpskog krunisanog kralja Stefana Prvovenčanog.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić izrazio je zadovoljstvo što je baš Kraljevo, kao grad koji baštini tradiciju dinastije Nemanjić, domaćin ovog naučnog skupa, i što građani Kraljeva već pet dana imaju priliku da prate predavanja, izložbe i druge programe priređene u čast Stefana Prvovenčanog.

“Ovo je ubedljivo najznačajniji naučni događaj u Kraljevu u poslednje dve decenije,” poručuje Terzić.

Međunarodni naučni skup upotpunjen je izložbom fotografija crkava i manastira na Kosovu i Metohiji koju je priredio Istorijski arhiv u Kraljevu “Kosovo i Metohija-Harmonija”, autora Aleksandra Radoša. Autor ističe da se harmonija vezuje za muziku, a da je njegov cilj da fotografijama stvori harmoniju, jer kako naglašava Kosovo treba da se čuje, vidi i oseti.”

Manifestacija “Kralj Stefan Prvovenčani-osam vekova” počela je u Kraljevu 11. septembra i trajaće do 17. septembra. Pokrovitelj manifestacije je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a sponzori su republička javna preduzeća Aerodrom Nikola Tesla koji je izdvojio 400 000 dinara i NIS koji je ovu manifestaciju podržao sa 1 800 000 dinara.

Dani Stefana Prvovenčanog u Kraljevu biće nastavljeni večeras od 20 časova u Narodnom muzeju u Kraljevu, promocijom knjige “Srbija 1217. nastavak kraljevine” čiji su autori profesori Radivoj Radić, Siniša Mišić i Dragiša Bojović.

Sutra 16. septembra od 19 časova u Hramu Svetog Save u Kraljevu biće priređeno poetsko-muzičko veče u kome učestvuju gradski hor “Crvčanin” i glumci Kraljevačkog pozorišta, Biljana Konstantinović, Zorica Dinulović, Predrag Pavlović i Zoran Cerovina. Organizatori programa su Kulturni centar “Ribnica” i Kraljevačko pozorište, uz blagoslov koji je dao episkop žički Justin.

Manifestacija “Kralj Stefan Prvovenčani-osam vekova” biće završena u nedelju 17. septembra koncertom kulturno-umetničkih ansambala koji počinje u 13 časova na centralnom gradskom trgu u Kraljevu.

Share

Povezani postovi