Privreda 

Investitori dolaze u Kraljevo

Nemačka firma Leoni, koja se bavi proizvodnjom kablova za automobile, i jedna turska kompanija iz oblasti tekstilne industrije imaju ozbiljnu nameru da u Kraljevu otvore proizvodne pogone, saopšteno je na sednici Skupštine grada Kraljeva.

“Lično sam razgovarao sa direktorom Leonija u Srbiji i pogledao njihov biznis plan. Za dve godine planiraju da zaposle pet hiljada ljudi u Kraljevu. Biće to najveća fabrika Leonija u ovom delu Evrope. Objekat će biti površine 60 000 kvadratnih metara i imaće 20 000 kvadratnih metara parking prostora” ističe direktor Javnog preduzeća za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović.

Leoni koji već ima svoje fabrike u Prokuplju, Malošištu i Nišu, fabriku u Kraljevu trebalo bi da izgradi na delu Ratarskog imanja površine 13,5 hektara. Zemljište je u vlasništvu države i dato je na upravljanje Poljoprivredno-hemijskoj školi dr Đorđe Radić u Kraljevu, zbog čega predstavnici grada vode intenzivne pregovore sa direktorkom škole i nadležnim ministarstvom da se zemljište na Ratarskom imanju ustupi investitoru, a da škola za svoje ogledno dobro dobije parcele na drugim lokacijama.

“Nigde ne piše da škola za svoje ogledno dobro mora da ima poljoprivredno zemljište koje je u jednom komadu i koje je u neposrednoj blizini škole,” ističe direktor Javnog preduzeća za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta.

“Zgrada škole koju je osnovao dr Đorđe Radić potiče iz 1882. godine i zaštićeno je kulturno dobro, ali imanje koje škola koristi nema kulturno-istorijsku vrednost i može biti izdvojeno, o čemu trenutno razgovaramo i sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvom kulture i informisanja,” pojašnjava gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Zemljište na kome Leoni treba da izgradi fabriku nalazi se sa desne strane kružnog toka u Jarčujaku. U Planu detaljne regulacije tog naselja predviđeno je da se to zemljište u budućnosti koristi za stambenu gradnju i da na njemu bude izgrađena saobraćajnica koja bi ga podelila na tri parcele. Kako nemačkoj kompaniji Leoni ne odgovara da joj poslovni prostor bude podeljen, odbornici Skupštine grada Kraljeva usvojili su odluku o izmeni Plana detaljne regulacije tog dela Jarčujka, kojom će iz plana biti obrisana pomenuta saobraćajnica.

“Tačno je da je zemljište bilo predviđeno za stambenu gradnju ali ako prvo ne zaposlimo ljude, ko će nam onda kupovati te stanove i živeti u njima,” poručio je direktor Nestorović.

Odbornici su usvojili i izmenu Plana detaljne regulacije “Ratarsko imanje-Grdica” gde se takođe iz plana, kao nepotrebna, briše saobraćajnica. Za taj prostor u blizini kružnog toka kod “Tempa” zainteresovana je, kako je saopšteno, jedna turska tekstilna kompanija. Na sednici se moglo čuti i da postoje čak dve turske kompanije zainteresovane da ulažu u Kraljevo i da je ovo poslednji trenutak da se otvore nova radna mesta i Kraljevo oživi.

“Nedostaju nam nova radna mesta, prvenstveno proizvodna. Ja bih voleo da u Kraljevu ponovo imamo onoliko radnika koliko je nekada radilo u Fabrici vagona, Magnohromu, Jasenu…”, poručuje Terzić.

Da bi obezbedio što više zemljišta koje planira da ponudi investitorima grad Kraljevo namerava da kod industrijske zone Magnohrom, gde već ima 11 hektara zemljišta u svom vlasništvu, izmeštanjem sportskog aerodroma, dobije još 25 raspoloživih hektara. Planiran je i otkup zemljišta i formiranje industrijske zone u zaseoku “Jabučar” u Adranima, pored obilaznice oko Kraljeva koja tu, kada bude završena, izlazi na Ibarsku magistralu.

Formiranje novih lokacija za investiciona ulaganja i privlačenje investicija prioritetni su ciljevi grada definisani Strategijom razvoja grada Kraljeva za period od 2015. do 2020. godine. Grad pokazuje jasnu nameru i odlučnost da te ciljeve što pre realizuje.

“Do sada je bilo najbolje ne raditi ništa jer onda nemate mogućnost za grešku. Možda mi nećemo biti najbolja vlast u Kraljevu, ali ćemo biti vlast koja se nije plašila da uvodi promene i radi. Mi smo nasledili praznu kuću i ako je i mi ostavimo drugima praznu, u njoj može da vlada i bude gazda ko god hoće,” poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Projekat je sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Share

Povezani postovi