Društvo 

Čas bezbednosti u saobraćaju za prvake

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije već petu godinu za redom odštampala je i podelila prvacima u Srbiji knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju”. Od prošle godine knjiga se štampa i na jezicima nacionalnih manjina, a njen ovogodišnji tiraž je 75000 primeraka.

Načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ističe da je jedan od važnih delova kampanje “Pažljivko” i saobraćajno-obrazovni čas, ili predstava “Pažljivko”, koja je u novoj sportskoj hali izvedena svim okupljenim prvacima u Kraljevu, i pre toga prvacima u udaljenim školama u Studenici i Ušću.

“Predstava je prilagođena deci. Na zanimljiv način, kroz pesmu i igru, deca uče o pravilima saobraćaja,” naglašava Pešić. On je pohvalio rad Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, rekavši da je Kraljevo od 2009. godine, kada je usvojen Zakon o bezbednosti saobraćaja, vodeća lokalna samouprava u sprovođenju programa i adekvatnoj realizaciji novčanih sredstava.

U sklopu ove akcije kraljevački Savet za bezbednost saobraćaja podelio je prvacima fluorescentne trakice i bedževe kako bi bili što vidljiviji u saobraćaju. Kako saznajemo od predsednika saveta Nenada Markovića, bezbednost školske dece poslednjih nekoliko godina je znatno unapređena.

“U poslednjih nekoliko godina imali smo samo jednu lakšu povredu dece u zoni škole. Ove godine jedno dete je poginulo na Ibarskoj magistrali kod Bara. Majka je vozila svoje dete koje je bilo uredno vezano ali su verovatno neki drugi uticaji doveli do tragične posledice. U samoj zoni škole, već zaista duže vreme nemamo nikakvih ekscesa,” ističe Marković.

On naglašava da ćemo, tek kada nam stasaju ove generacije, imati drastičnije bolje stanje na putevima.

Share

Povezani postovi