Privreda 

Raški upravni okrug pokretač međunarodne saradnje

Raški upravni okrug je među malobrojnim okruzima u Srbiji koji su nastojali i uspeli da ostvare uspešnu saradnju sa nekim okrugom u inostranstvu. U maju ove godine delegacija Raškog upravnog okruga boravila je u gradu Sibiu u Rumuniji, gde je potpisano Partnerstvo o saradnji sa okrugom Sibiu. Na taj način decenijska saradnja u oblasti sporta i kulture, koju je uspostavio Kraljevčanin Slobodan Suvočesmaković, proširena je na oblast privrede, i ozvaničena na nivou dva okruga, a delegacija, u kojoj je nekoliko veoma uspešnih rumunskih privrednika, doputovala je danas u uzvratnu posetu gradu Kraljevu, centru Raškog upravnog okruga.

“Svi dogovori koje smo postigli treba da se konkretizuju,” izjavila je predsednica okruga Sibiu Danijela Kampen i dodala da je sa odbornicima Sibiua razgovarala o četiri moguća projekta kojim bi se apliciralo za sredstva pristupnih fondova Evropske Unije.

“Biće mi jako drago ako uspemo da preko okruga Sibiu apliciramo za sredstva iz fondova Evropske Unije, pre svega u oblasti poljoprivrede i turizma,” ističe načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović koji naglašava da će to biti osnovni zadatak ne samo sastanaka u Kraljevu, već i osnovni zadatak saradnje u narednim godinama.

Delegaciji iz Sibiua predstavljeni su prirodni i privredni potencijali Raškog upravnog okruga. Posebno je naglašena mogućnost uspostavljanja javno privatnog partnerstva, odnosno zajedničkog ulaganja grada i stranih investitora, kako bi se realizovali projekti izgradnje zatvorenog bazena u Kraljevu, sportskog sela na Goču i drugi projekti.

Inače okrug Sibiu je najbogatiji okrug u Rumuniji, posebno specifičan po tome što su mu stopa nezaposlenosti i stopa kriminaliteta nula.

Share

Povezani postovi