Kultura 

Književno veče za pamćenje

Knjižara “Prozor” i Dom vojske priredili su jednu od do sada najposećenijih književnih večeri u Kraljevu. Pažnju Kraljevčana privukli su Arno Gujon, Aleksandar Gajšek i Aleksandra Ninković Tašić koji su predstavili svoje nove knjige.

Poznati voditelj i autor emisije “Agape” Aleksandar Gajšek predstavio je “Agape antologiju 4”, knjigu u koju je stalo dvanaest njegovih intervjua iz dvanaest sezona emisije “Agape”, po izboru akademika Vladete Jerotića.

“On je najstrpljivije uradio svoj posao jer smo prešli preko pet stotina epizoda. Možete zamisliti koliko je tanko moralo da bude to sito da se iz tih epizoda izabere samo dvanaest,” ističe Gajšek.

Poznati akademik u “Agape antologiju 4” uvrstio je svoj razgovor sa mitropolitom Porfirijem o ljudskim strastima, razgovor sa Darkom Tanaskovićem o islamu, uzbudljive priče Arnoa Gujona, Aleksandre Ninković Tašić i čuvenog reditelja Bore Draškovića, kao i razgovor Aleksandra Gajšeka sa Žarkom Trebješaninom o značenju bajki. Uvrstio je i svoju autobiografiju za koju Gajšek kaže da je njegova najdraža priča.

“To je zbir nekoliko naših razgovora i zamislite kada je posle emitovanja te emisije on meni rekao: “Aleksandre, kada me ne bude bilo pustite ovu emisiju.” Jako je bio otvoren, iskren, govorio je o svojim nestašlucima u mladosti, o tome kako nije bio baš blistav đak u Gimnaziji, pretili su mu ukorom pred isključenje, a onda se dešava veliki i snažan preokret i svi mi danas znamo ko je Vladeta Jerotić,” priča Gajšek.

Izuzetno zapažen govor imala je i Aleksandra Ninković Tašić. Ona je govorila o svojim saznanjima o Pupinu i Tesli, rekavši između ostalog da je netačno da su njih dvojica bili rivali u sukobu, da su obojica bili vernici, voleli su svoje korene i državu… Pupin je, kako ističe, za vreme svoje svetske slave govorio da je po zanimanju zemljoradnik i uvek je pisao ćirilicom.

Aleksandra je predstavila knjigu “Zvezdobrojci” koju je priredila, a koju čine odlomci o odrastanju iz biografija Milankovića, Tesle i Pupina, namenjeni svim generacijama, a naročito deci. Zanimljivo je da je zvezdobroj stara srpska reč koja se mogla čuti u Vranju i njegovoj okolini i znači nadareno dete – ono koje gleda u zvezde.

Poznati humanitarac francuskog porekla, Arno Gujon, koji je pre dve godine dobio srpsko državljanstvo i odlučio da sa suprugom i dvoje dece ostane da živi u Srbiji, govorio je o svom trećem, dopunjenom izdanju autobiografije “Svi moji putevi vode ka Srbiji”. Da svi njegovi putevi vode u Srbiju, kako ističe, shvatio je nakon prvih dolazaka na Kosovo i Metohiju kada ga je narod koji tamo živi dočekao toplo i srdačno kao kada brat dočekuje brata, kada je počeo da uči srpski i ušao duboko u kulturu naroda i njegov smisao za humor. On već trinaest godina pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i za to vreme prikupio je i podelio humanitarnu pomoć vrednu tr ipo miliona evra.

“Zašto Srbija? Jer je Srbija u mojoj porodici bila tema godinama, negovali smo srpsko-francusko prijateljstvo. Zašto pomaganje? Zato što smo želeli moj brat i ja da pretvorimo ono što osećamo prema Srbiji u konkretna dela. Kada smo videli da strada nevin narod na Kosovu i Metohiji 2004. godine, za vreme antisrpskih pogroma, želeli smo da pretvorimo i našu tugu u akcije i tako smo počeli,” ističe Arno.

Ono što povezuje goste ove književne večeri su i njihove veze sa Kraljevom. Aleksandru Gajšeku je majka iz Kraljeva, iz sela Lađevci, Aleksandri Ninković Tašić je suprug iz Kraljeva, a Arno Gujon u Kraljevu ima kuma. Posebno dirljiv trenutak ove književne večeri bilo je i saopštenje Kola srpskih sestara da su koristeći svoja statutarna ovlašćenja odlučili da Aleksandra Ninković Tašić postane njihov počasni član. Sve u svemu, ovo književno veče Kraljevčani će dugo pamtiti.

Share

Povezani postovi