Društvo 

Za trudnice posebne zdravstvene knjižice

Trudnice u Srbiji uskoro prvi put dobijaju posebne knjižice. U novom dokumentu, na 32 strane, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama. Reč je o pilot projektu Ministarstva zdravlja, koji za početak obuhvata tri grada. Do kraja godine, 12.000 novih knjižica dobiće trudnice u Beogradu, Čačku i Kragujevcu. U taj dokument će se upisivati svaki pregled, analiza i terapija, a trudnice bi uvek trebalo da ga imaju uz sebe.

“U nju će ići laboratorijske analize, prenatalne dijagnostike, terapije u trudnoći, hospitalizacija, pa sve do podataka vezanih za porođaj, karličnih mera, ishoda. Ali i podataka oko novorođenčeda, stanje na rođenju i prvih dana, uključujući i vakcinaciju”, kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović.

Najveća prednost knjižice za trudnice, smatraju ginekolozi, je to što će svi medicinski podaci biti na jednom mestu, jer su do sada nalazi bili “rasuti” po raznim izveštajima.

Upisivaće se podaci iz državnih ustanova, ali i iz privatne lekarske prakse.

Ukoliko se ovaj pilot projekat Ministarstva zdravlja pokaže uspešnim, trudničke knjižice će u narednom periodu stići i u druge zdravstvene ustanove širom Srbije. U našoj zemlji se svake godine rodi oko 65.000 beba.

Izvor: rts.rs

Foto: ozonpress

Share

Povezani postovi