Društvo 

Više od dve stotine Kraljevčana obolelo od malih boginja

Broj obolelih od malih boginja u Kraljevu prešao je dve stotine, ističe dr Milan Parezanović, načelnik Infektivne službe Opšte bolnice “Studenica”. On pojašnjava da se svi oboleli trenutno leče u kućnim uslovima a da je u prethodnom periodu bilo hospitalizovano četrdeset pacijenata, četrnaest na Infektivnom i ostali na Dečjem odeljenju. Takođe naglašava da, na svu sreću, u Kraljevu nije bilo tragičnog ishoda niti najtežih komplikacija kao što je zapaljenje mozga.

“Najveći broj komplikacija su upale pluća, ređe upale srednjeg uha i ponekad se javlja dijarejalni sindrom,” ističe dr Parezanović i dodaje:

“Najveći broj obolelih su od 72. do 90. godišta. To su osobe koje su po jednom vakcinisane protiv malih boginja i kod kojih je taj postvakcionalni imunitet izbledeo. Generalno, bolest kod njih protiče u znatno manjem obimu i sa manjim komplikacijama.”

Parezanović dodaje da su među obolelima i deca koja nisu vakcinisana, a da osobe koje su mlađe od dvadeset godina i koje su vakcinisane nisu obolele. To jasno ukazuje na to da treba nastaviti kampanju vakcinacije dece, zaključuje on.

Share

Povezani postovi