Kultura 

Njegoš i Svetosavlje

“Sveti Sava i Njegoš imaju mnogo sličnosti,” istakla je sinoć književnica Milica Vučković iz Niša tokom njene besede u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu. Ona je prošle godine Kraljevčanima govorila o Njegošu, povodom 170 godina od objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca”, a ovog puta zahvalna je, kako ističe, što je dobila još uže usmerenje da govori o Svetosavlju i Njegošu.

“Nakon istraživanja shvatila sam da između Njegoša i Save ima mnogo više sličnosti nego što sam u prvim tumačenjima mogla da uočim. Povezuje ih njihova misionarska delatnost, specifično detinjstvo, svesna odluka o žrtvovanju… I jedan i drugi su imali svoju viziju srpstva i borili su se za nju na visokosvesne i civilizovane načine a to su prosvećenost, kultura i mudrost,” ističe Milica.

Ona pojašnjava da sa sedamnaest godina kreću njihove duboke transformacije, Njegoš biva doveden na vlast, a Sava odlazi putem duhovnosti i pravoslavlja. Obojica dosta putuju i fizički i duhovno u potrazi za znanjem.

I Sava i Njegoš svesni su prolaznosti života, da je ovaj svet kvarljiv i propadljiv. Smatraju da je um najčistiji deo duše, veruju u njegovu moć i u svom srcu hrane ljubav, i to im otvara put ka Bogu.

I jedan i drugi nisu imali mira posle smrti jer su njihove mošti premeštane, a Savine i spaljene na Vračaru.

Gošća kraljevačke biblioteke u razgovoru za portal INFO PLUS ističe da njena beseda treba da baci svetlo na neke vrednosti koje su tipično njegoševske, a koje smo danas zapostavili, poput skromnosti, samosvesti i težnje za dijalogom i mirnim prevazilaženjem sukoba.

“Moja poruka, koju ne znam da li ću saopštiti i tokom besede, bila bi da je vreme velikih sukoba i klasičnog ropstva prošlo i da ovo vreme od nas zahteva da mu pristupimo mnogo mudrije i svesnije, u većoj harmoniji sa sobom i sa Bogom. Ovo je vreme kada treba da se prisetimo opšteljudskih i hrišćanskih vrlina, poput čovekoljublja koje je kod Njegoša najistaknutije. I jedino tako, gledajući u čoveka, tumačeći ga i prihvatajući, jedino tako možemo i mi izrasti u bolje ljude,” poručuje Milica.

 

Share

Povezani postovi