Društvo 

Slovenija Kraljevu donirala 846 000 evra

Zahvaljujući donaciji Republike Slovenije od čak 846.000 evra preko Centra za međunarodni razvoj i saradnju namenjenih projektu „Rekonstrukcija javne rasvete“, u Kraljevu je obavljena zamena starih i dotrajalih živinih sijalica LED rasvetom.

Ukupna vrednost projekta je 320 miliona dinara bez PDV, od kojih je Vlada Slovenije Kraljevu bespovratno donirala 30 odsto.

“Od ukupno 9.000 starih i ekološki nebezbednih sijalica koje troše mnogo električne energije, tokom prošle godine zamenjeno je više od 4.000, a ove godine planirana je zamena još 2.000 svetiljki. Sijalice koje smo kupili imaju garanciju od 10 godina, što nam omogućava da pokrijemo troškove projekta i da u narednim godinama zarađujemo i da zaštitimo životnu sredinu” – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Povodom završetka prve faze, Kraljevo su posetili donatori i predstavnici institucija uključenih u realizaciju ovog projekta na čelu sa slovenačkim ministrom privrede Zdravkom Počivalšekom.

“Projekti slični ovom podstiču dobru privrednu saradnju naše dve zemlje. Ponosan sam na to što sam kao ministar imao priliku da učestvujem u tri zajedničke sednice naših vlada. Imamo dobre temelje za razvoj saradnje, a mi ćemo kao država i dalje činiti sve da podržimo ovakve projekte”, naglasio je ministar Počivalšek.

Prezentaciji projekta u Skupštini grada Kraljeva prisustvovali su i predstvanici lokalnih samouprva Čačka, Novog Pazara, Trstenika, Blaca, Svrljiga, Merošine, kao i crnogorskih Plužina.

Kompanija Lumenia, koja je dobavila opremu za zamenu rasvete u Kraljevu, bavi se proizvodnjom i prodajom LED rasvete i prisutna je u 23 zemlje. Otvorila je i predstavništvo u Beogradu, a sledeći korak je, prema rečima direktora prodaje Boštjana Judeža, proizvodni pogon kako bi još bolje i lakše radili u regionu, prenosi sajt Grada Kraljeva.

Izvor: novosti.rs

Foto: G. Šljivić

 

Share

Povezani postovi