Privreda 

Srpski laki avioni u Americi

Fabrika aviona “Aero East Europe”, koja je iz Kraljeva preseljena u Jagodinu, izvezla je dva laka aviona u Sjedinjene Američke Države. Reč je o avionima marke “Sila”, proizvedenim za američkog kupca u Čikagu.

Direktor i vlasnik kompanije Milorad Matić rekao je da je izvoz tih aviona na američko tržište jedan od najvećih uspeha u njegovom životu.

“Prvi put u istoriji srpskog vazduhoplovstva jedan srpski proizvod ide na američko tržište. Avioni će biti upisani u redovni civilni registar vazduhoplovstva i koristiće se u školama za obuku letačkog osoblja”, rekao je Matić novinarima.

Matić je dodao da će avioni biti izloženi na najvećem svetskom sajmu od 10. do 15. aprila u Lejklandu na Floridi.

U Čikago će ta dva aviona stići 24. marta.

Avion “Sila” 600 ima 1.300 kubika, 100 konjskih snaga i postiže brzinu od 220 km na sat. Potrošnja mu je od 12 do 18 litara bezolovnog benzina na sat, u zavisnosti od načina i visine letenja.

Od Jagodine do Beograda avion stiže za 35 minuta.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma je ranije izjavio da će Jagodina dobiti fabriku aviona, koja će najpre raditi u iznajmljenom prostoru, a zatim će se izgraditi novi objekat, kao i aerodrom za avione do 80 putnika što će imati važnu ulogu kako zbog turizma tako i privrede jer u Jagodini radi više stranih kompanija, najviše italijanskih.

Izvor: rs.n1info.com

Share

Povezani postovi