Privreda 

“Nelt” i “Malbeks” kupili dva pogona “Magnohroma”

Na javnoj licitaciji za prodaju kraljevačkog preduzeća “Magnohrom”, za 98 miliona dinara, prodata je pokretna i nepokretna imovina ,,Magnohromove” Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja obuhvata proizvodne hale i pomoćne zgrade, objekat prodavnice i nekoliko trafostanica, kao i celokupnu opremu. Novi vlasnik je kompanija ,,Nelt“ iz Dobanovaca, a u konkurenciji su još bile firme ,,Ekonom” iz Ušća kod Kraljeva i ,,Gros” iz Čačka. Početna cena tog pogona iznosila je oko 89 miliona dinara.

Novi vlasnik drugog dela “Magnohroma”, Fabrike smolom i terom vezanih opeka, je beogradska firma ,,Malbeks”, koja je ovaj pogon platila 13,5 miliona dinara, a početna cena bila je niža za milion dinara. U konkurenciji su još bile kompanija ,,Nelt” i jedan preduzetnik iz Rume, a novi vlasnik je, kao raniji hipotekarni poverilac, već posedovao opremu u ovom pogonu pa je sada kupio i zgradu.

Zbog toga što nije bilo kupaca sa uplaćenim depozitom, nije licitiran Magnohromov poslovni kompleks Fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, koji čine rudnici ,,Šumadija” i ,,Magnezit” sa pogonima eksploatacije i separacije rude na više lokacija, zemljište u svojini ovog preduzeća na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca. Podsećanja radi početna cena ovog dela iznosila je oko 275 miliona dinara. Kako smo nezvanično doznali, a to je i premijerka Ana Brnabić najavila prilikom nedavne posete Kraljevu, ima ozbiljnih zainteresovanih kupaca pa će nova licitacija ovog dela ,,Magnohroma” biti obavljena ubrzo, kada se steknu tehnički uslovi, odnosno po okončanju novih pregovora sa potencijalnim kupcima. Inače, do prodaje u zakupu pomenutog pogona ostaje finska kompanija ,,Afarak”.

Izvor: politika.rs

Share

Povezani postovi