Najčitanije Privreda 

Novi kriterijumi za subvencionisanje poljoprivrednika u Kraljevu

Grad Kraljevo usvojio je novi Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2018. godini koji treba da otkloni sve nedostatke prethodnog programa uočene u proteklih nekoliko godina.

“Jedan od glavnih nedostataka bilo je to što su isti ljudi iz godine u godinu dobijali sredstva. Sada svi oni poljoprivredni proizvođači koji do sada nisu dobijali sredstva imaju dodatnih trideset bodova. Favorizujemo i one ljude koji žive na selu, u mestu gde se nalaze parcele za koje traže subvencije, i favorizujemo mlade ljude jer naš cilj je da mladi ostanu na selu, a usvojili smo i predlog Saveta za rodnu ravnopravnost da pet dodatnih bodova dobiju žene koje konkurišu za ova sredstva,” ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Pored 30 bodova koje će dobiti nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji do sada nisu dobijali subvencije i 5 bodova koje dobijaju žene nosioci poljoprivrednog gazdinstava, novim programom propisano je da 20 bodova dobijaju nosioci gazdinstva mlađi od 40 godina, još 20 bodova oni koji imaju najmanje četvrti stepen stručne spreme, 15 oni čije je prebivalište u mestu gde se realizuje investicija i još 15 ako registrovano poljoprivredno gazdinstvo ima pet ili više članova.

Za realizaciju ovog programa iz gradskog budžeta izdvojeno je 70 000 000 dinara. 33 000 000 dinara za nabavku priplodnih i tovnih grla, podizanje zasada voća, grožđa, povrća, hmelja i cveća, nabavku plastenika, mašina i opreme za navodnjavanje, pri čemu se poljoprivrednici subvencionišu sa 30% od vrednosti pomenutih proizvoda, odnosno 45% ukoliko žive u području gde je bavljenje poljoprivredom otežano. Za osiguranje poljoprivrednih useva, zasada i životinja u iznosu od 50% izdvojeno je ukupno 20 000 000 dinara, za regresiranje veštačkog osemenjavanja 13 000 000, za subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite 2 000 000 dinara i za posebne programe, gde se ubrajaju i promotivne aktivnosti, takođe 2 000 000 dinara.

Neophodno je da pomenuti program koji je usvojilo Gradsko veće grada Kraljeva, dobije i saglasnost Ministarstva poljoprivrede nakon čega će biti raspisan javni poziv, a poljoprivrednici će moći da u roku od mesec dana po raspisivanju poziva podnesu svoje zahteve Odeljenju za privredu i finansije Gradske uprave Kraljeva.

Share

Povezani postovi