Politika 

Srbija i Palestina veoma slične

“Srbija i Palestina imaju dosta sličnosti”, poručio je ambasador Palestine Mohamed Nabhan tokom njegove posete gradu Kraljevu. Ambasadora su svečano dočekali gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, a nakon toga, u Narodnom muzeju u Kraljevu održao je predavanje na temu “Bliski istok i Balkan”.

“Sa Srbijom nas vezuju drevni odnosi, otkada je Sveti Sava Nemanjić boravio u Palestini. On je tri godine živeo u jednom manastiru iz petog veka koji danas nosi njegovo ime,” istakao je ambasador i dodao da je Palestina bila hrišćanska pravoslavna zemlja sve dok je nisu pokorili Turci u 15. veku, a njena sudbina, kao i sudbina Srbije, često je zavisila od mešanja velikih sila.
U Palestini, kako ističe, danas živi oko 30% pravoslavnog stanovništva i 70% muslimanskog i žive u miru i slozi sve dok ne počnu da se mešaju velike sile.

Jevreje koji žive u Izraelu, državi koja je nastala 1948. godine Rezolucijom Ujedinjenih Nacija, ne smatraju svojim neprijateljima i spremni su da žive sa njima, ali kao ravnopravni građani u jednoj državi.
Ambasador Nabhan podseća da su do 1930. godine Jevreji činili svega 16% stanovništva, a za vreme nacizma počinju naglo da se vraćaju u Palestinu. On ističe i da Palestina želi da Jerusalim bude međunarodni grad, nezavisan od svih, poput Vatikana.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić rekao je da Srbiju i Palestinu, pored viševekovnih istorijskih veza, vezuje i sadašnje zajedničko delovanje na očuvanju integriteta Srbije jer je Srbija dobila podršku Palestine prilikom glasanja za prijem Kosova u UNESCO i prilikom blokiranja članstva Kosova u Interpolu.

Tokom svečanog prijema bilo je reči i o jačanju privrednih veza i privredne saradnje sa gradom Kraljevom i Raškim upravnim okrugom.

“U narednom periodu, za nekoliko meseci, biće raspisana prodaja Mataruške i Bogutovačke banje iz stečaja. Apelovali smo da naš prijatelj, ambasador Palestine, prosledi tu informaciju ljudima koji imaju sredstava i bave se turizmom, jer nam je najvažnije da dođu ljudi koji znaju da se bave turizmom i da otvorimo ove naše dve banje,” ističe načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

Ambasador Palestine već je učestvovao u jednom sastanku na teritoriji Raškog okruga, u Tutinu. Sastanku su prisustvovali poljoprivrednici sa Pešterske visoravni a dogovoren je izvoz mesa na tržište Palestine. Razvoj saradnje u oblasti mesne industrije očekuje se i sa gradom Kraljevom.

 

Share

Povezani postovi