Društvo 

Još jedan vredan dar Milomira Glavčića stiže u Kraljevo

Poznati donator iz Kanade Milomir Glavčić, na inicijativu načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu donirao je 247 500 evra za kupovinu skenera koji je trenutno najpotrebniji ovoj zdravstvenoj ustanovi. Donacija stiže u trenutku kada se završavaju radovi na izgradnji novog vrtića u Kraljevu za koji je Glavčić prošle godine darovao 200 000 evra.

“Dar drugima on smatra i nagradom za sebe,” ističe kraljevački novinar Miroljub Dugalić koji je od trenutka kada je objavio prvi tekst o njemu u stalnom kontaktu sa ovim velikim dobrotvorom srpskog naroda. Dugalić naglašava da će Milomir kraljevačkoj bolnici pored ove donacije, najverovatnije pokloniti i 80 000 evra za kupovinu seta za laparoskopsku hirurgiju.

“Ja mislim da je gospodin Glavčić jedan od najvećih, ako ne i najveći donator, koga je Srbija imala jer je do sada uložio preko sedam miliona evra. Nadam se da ću imati priliku da ga posetim i da mu se lično zahvalim u ime građana Kraljeva i Raškog okruga za sve što je uradio,” ističe načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

Zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović dodala je da će grad Kraljevo uvek da sarađuje sa donatorima i da će uvek da opravda sredstva koja su mu dodeljena.

Direktor Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu dr Zoran Mrvić podseća da je Milomir Glavčić ovoj ustanovi 2015. godine donirao magnetnu rezonancu, u avgustu prošle godine defibrilirator i sada skener. Za te donacije i izgradnju mosta preko Ibra u Kraljevu koji nosi njegovo ime, on je Kraljevu do sada poklonio ukupno dva miliona evra. Pored toga i dalje redovno šalje novac svojim rođacima i ovom prilikom uputio im je 50 000 evra.

Skener je kraljevačkoj bolnici bio preko potreban zbog porasta broja pregleda i činjenice da samo jedan aparat koji se trenutno koristi i star je devet godina, nije dovoljan, pa vanbolnički pacijenti pregled čekaju šest do osam meseci.

“Skener za koji smo dobili donaciju je najnovije generacije, proizveden 2017. godine. Bićemo prvi u Srbiji koji će imati taj aparat. To je osamdesetoredni skener sa kojim možemo da radimo preglede koje do sada nismo radili, počev od pregleda krvnih sudova, pa nadalje. Kvalitet slike je mnogo bolji, a brzina snimanja duplo kraća što će značajno povećati broj pregleda,” ističe dr Mrvić.

Lekari kraljevačke bolnice raduju se i mogućoj donaciji laparoskopskog seta, jer je sadašnji već četrnaest godina u upotrebi, a kraljevački hirurzi su ovladali tehnikom laparoskopskog rešavanja problema žučne kese, tumora debelog creva i kile prednjeg trbušnog zida.

Najavljena je i želja grada da se na neki način oduži ovom velikom dobrotvoru. U krugu Opšte bolnice u Kraljevu biće postavljena jedna bronzana reljefna bista, a na inicijativu načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića ulica koja povezuje Glavčićev most i kružni tok u Ribnici takođe bi trebalo da ponese ime Milomira Glavčića.

 

 

Share

Povezani postovi