Društvo 

Šest decenija Medicinske škole u Kraljevu

Medicinska škola u Kraljevu svečano je obeležila šezdeset godina postojanja i rada.

Ova obrazovna ustanova počela je da radi daleke 1958. godine kada je upisano jedno mešovito odeljenje sa trideset tri polaznika u tadašnjim prostorijama osnovne škole „IV Kraljevački bataljon“.

Za šest decenija rada kroz ovu specijalizovanu obrazovnu ustanovu prošlo je nekoliko hiljada učenika a danas Medicinsku školu u Kraljevu pohađa njih 650. Oni se obrazuju na čak sedam smerova gde stiču zanimanja, medicinska sestra – tehničar, farmaceutski tehničar, pedijatrijska sestra – tehničar, fizioterapeutski tehničar, zubni tehničar, kozmetički tehničar i medicinska sestra – vaspitač.

Pored tih aktivnosti škola se, po rečima njene sadašnje direktorke Biljane Bojanić, registrovala i za obavljanje nekih srodnih privrednih delatnosti poput kozmetičkog salona a u planu je otvaranje i salona za pružanje usluga u oblasti fizioterapije. Na taj način pored podsticanja preduzetničkog duha kod učenika škola obezbeđuje i sopstvena sredstva koja koristi za poboljšanje uslova rada opremajući svoje kabinete savremenim nastavnim sredstvima a labaratroije neophodnim hemikalijama i preparatima.

Škola je u svim eksternim kontrolama dobijala najbolje ocene od strane relevantnih inspekcija pa otuda i ne čudi podatak da je direktorka Biljana Bojanić izabrana za predsednika udruženja Medicinskih škola Srbije.

Današnjoj svečanosti pored gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića i načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića prisustvovao je i pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić, zadužen za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, kome je uručena Plaketa škole namenjena Ministarstvu. Pozdravljajući prisutne goste, nastavnike i učenike škole gradonačelnik Kraljeva dr Terzić rekao je da škola po svom trajanju ulazi u zrele godine ali da je, po onome što postiže i daje kroz obrazovanje i vaspitanje svojih učenika, savremena mlada ustanova, kojom se grad, s pravom, ponosi.

Izvor: danas.rs

Foto: Z.Dumanović

 

Share

Povezani postovi