Kultura 

Dečji folklorni ansambl iz Kraljeva najbolji u Srbiji

Pobednik Republičkog takmičenja dečjih folklornih ansambala Srbije, koje je ove godine održano u Valjevu, je Srpski kulturni centar “Stefan Nemanja” iz Kraljeva, nekadašnje kulturno-umetničko društvo “Železničar”. Dečji ansambl ovog kraljevačkog kulturno-umetničkog društva nagrađen je Zlatnom plaketom Saveza amatera Srbije, najvećom nagradom koje jedno kulturno-umetničko društvo u Srbiji može da dobije.

Povodom ove značajne nagrade koju su doneli u Kraljevo, malim čuvarima srpske tradicije i njihovom umetničkom rukovodiocu Dragoljubu Milosavljeviću, svečani prijem u zgradi Gradske uprave upriličio je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije Sreten Jovanović.

“Poznato je da je Savez amatera Srbije asocijacija koja okuplja sve amatere, u svim oblastima kulturnog života i rada. Kada bilo ko iz Kraljeva postigne uspeh u nekoj oblasti, a posebno kada su u pitanju deca, za nas to predstavlja veliko zadovoljstvo i obavezu,” rekao je Jovanović.

Ovom uspehu prethodilo je mnogo rada i ljubavi prema folkloru. Da bi se plasirao među dvadeset najboljih dečjih ansambala Srbije i pobedio, ansambl iz Kraljeva morao je najpre da pobedi na opštinskim, međuopštinskim i okružnim takmičenjima.

“Ocenjivačka komisija koju su činili naši najbolji i najpoznatiji koreografi, etnolozi i etnomuzikolozi, našu grupu su nagradili Zlatnom plaketom, što je najviše priznanje za kvalitetan rad sa decom i mladima na polju očuvanja srpske narodne tradicije,” istakao je Dragoljub Milosavljević.

On podseća da dečji ansambli ovog društva poslednjih deset godina u kontinuitetu osvajaju prva ili druga mesta na republičkim takmičenjima. Tako je prethodna generacija dečjeg ansambla prošle godine osvojila srebrnu, a pre dve godine zlatnu plaketu.

Srpski kulturni centar “Stefan Nemanja” večeras je i domaćin Dečjeg festivala u Kraljevu koji okuplja kulturno-umetnička društva iz dvanaest gradova Srbije i regiona.

Share

Povezani postovi