Kultura Kulturno nasleđe 

Dobitnik Žičke hrisovulje, Stevan Tontić

Žička hrisovulja, prestižna književna nagrada koja se ove godine dodeljuje 27. put, biće uručena pesniku Stevanu Tontiću, u manastiru Žiča, 19. avgusta, na dan Preobraženja. Nagradu čini unikatna zlatnopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, a biće odštampan i zbornik radova posvećen poeziji dobitnika.

”Stevan Tontić će ući u red onih pesnika koji se svojim stvaralaštvom venčaju u manastiru Žiča i tako, kao što dosadašnji dobitnici kažu, ulaze u red besmrtnih srpskih pesnika. Među njima su Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Brana Petrović, prošle godine Moša Odalović i drugi,” ističe Miloš Milišić, jedan od osnivača Žičkog duhovnog sabora.

Manifestaciju su prvi put organizovali pesnici kraljevačkog Književnog kluba 1992. godine, a danas pored Književnog kluba u njoj učestvuju i Narodni muzej u Kraljevu i Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”. Domaćin manifestacije je grad Kraljevo, a delom se finansira i sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

27. Žički duhovni sabor biće svečano otvoren 16. avgusta u 20 časova, izložbom “Muzejske priče/akvizicije” u Narodnom muzeju u Kraljevu. U petak 17. avgusta od 20 časova Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” prirediće veče sa dobitnikom hrisovulje kada će govoriti profesor Beogradskog univerziteta dr Mihajlo Pantić i kritičar Mileta Aćimović Ivkov. Biblioteka je pripremila i okrugli sto posvećen poeziji Stevana Tontića i pesničko veče u dvorištu Adžića kuće.

Uručenje Žičke hrisovulje biće u manastiru Žiča, u nedelju 19. avgusta u 12 časova. O poeziji dobitnika govoriće Dragan Hamović i Marko Paovica, stihove će kazivati glumac Nebojša Dugalić, a za muzički deo programa zadužena je mlada umetnica Jana Milišić.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi