Društvo Najčitanije 

Nakon ispumpavanja vode sledi dezinfekcija terena

Štab za vanredne situacije grada Kraljeva sve raspoložive kapacitete stavio je u službu otklanjanja posledica koje su obilne padavine izazvale na različitim delovima teritorije grada.
Bujični potoci i iznenadne velike količine padavina koje atmosferska kanalizacija nije mogla da prihvati izazvali su poplave u naseljima Jovac, Beranovac, Metikoši, Ribnica, Mošin gaj, Bunjačko brdo.
Reka Ribnica se izlila iz korita i odnela zemljište duž svog neuređenog korita u delu od Lopičića do Zmajevca. Ribnica je u tom delu toliko izmenila tok da su građani koji su imali 30 ili 40 ari placa ostali sa svega nekoliko ari.
U naselju Vrba reka Tovarnica je odnela most i poplavila put. Probleme sa poplavama imali su i meštani Dragosinjaca i Ratine, kao i meštani Studenice, Mlanče i Gokčanice.
Voda je uglavnom ulazila u dvorišta, podrumske prostorije i pomoćne objekte. Ekipe vatrogasaca danonoćno nastoje da sa dvanaest pumpi, koliko ih na raspolaganju ima Sektor za vanredne situacije grada Kraljeva, iscrpe vodu iz poplavljenih prostorija u pomenutim mesnim zajednicama koje su raštrkane i međusobno dosta udaljene.


“Mi smo tokom popodneva, noći i današnjeg dana iz podrumskih prostorija crpli vodu, a nakon toga sledi dezinfekcija kompletnih naselja. Formiraćemo više ekipa Zavoda za javno zdravlje koje će da dezinfikuju dvorišta i prostorije gde je ušla voda koja je mešavina atmosferske i fekalne kanalizacije, kako bismo sprečili zaraze,”
ističe načelnik Sektora za vanredne situacije Kraljevo Radoica Kočović.

Na terenu su i svi inspektori koji donose rešenja o čišćenju kanala u koje su nesavesni građani neretko stavljali cevi malog promera, a čiste se i bujični potoci koji su na pojedinim mestima zatrpani raznim čvrstim otpadom.

“Inspektori su i ranije izlazili na teren i donosili rešenja koja su osporavana u različitim postupcima. Sada kada je vanredna situacija moći će ponovo da izađu na teren i donesu rešenja koja će u praksi moći da se primenjuju,” ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Put Kraljevo-Goč koji je bio u prekidu sada je prohodan, kao i put Ušće-Mlanča-Devići koji je bio u prekidu na trećem kilometru od manastira Studenica. Na tim putnim pravcima kao i pored Ibarske magistrale još uvek ima dosta odrona koji čiste ekipe Puteva Novi Pazar.

Vanredna situacija na delu teritorije grada Kraljeva trajaće dok se ne završi dezinfekcija terena, a kako nastala šteta ne prevazilazi 10% budžeta grada, Kraljevo neće moći da računa na pomoć države u saniranju ovih poplava.

Share

Povezani postovi