Društvo 

Radnik iz Kraljeva poginuo na gradilištu u Beogradu

Na gradilištu luksuznog stambenog kompleksa u ulici Kneza Miloša 50 u Beogradu nastradao je Nebojša Turović koga je bez ugovora i socijalnog osiguranja angažovalo preduzeće „Anker bau”.

“Inspekcija rada je utvrdila na terenu da je N. T. bio angažovan bez ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i da poslodavac, firma „Anker bau” iz Boljevca nije podnela prijavu za obavezno socijalno osiguranje,” navodi se u saopštenju Ministarstva rada, prenosi Tanjug.

Zaštitnu opremu je, navodno, imao ali je pitanje da li su sve mere o bezbednosti i zaštiti na radu primenjene i da li je propisno bio obezbeđen zid udaljen na oko 30 centimetara od temelja budućeg elitnog kompleksa, koji se na tom mestu gradi uz sve potrebne dozvole, od kojih je poslednju u julu izdao gradski Sekretarijat za urbanizam.

Iz saopštenja Ministarstva rada nedvosmisleno se može zaključiti da je „Anker bau” prekršio zakon jer nije izvestio inspekciju rada o početku rada na gradilištu. To je bio dužan da uradi najkasnije osam dana pre početka izvođenja.

Poginuli radnik je bio učesnik bitke na Košarama, a menadžer grada Beograda Goran Vesić rekao je da će grad pomoći njegovoj porodici.

Glavni izvođač radova je domaća firma „Energogrup”, ovdašnji partner investitora, izraelskog konzorcijuma sačinjenog od firmi „Josi Avrahami” i „Almogim holdings”, koji je na naše tržište nekretnina prvi put ušao 2016. kupivši bivše predstavništvo Stejt departmenta omeđeno ulicama Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevskom.

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme Joši Avrahami” i Almogim holdings, a rušenje je počelo sredinom prošle godine.

Najpre su srušeni objekti u Sarajevskoj ulici, a objekat iz Ulice Kneza Miloša je prema najavama trebalo da ostane sačuvan kako bi se zadržao “duh ove ulice”.

Investitori su na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana, mada nije bila isključena ni gradnja hotela.

Investitori su na gradilištu uposlili domaće građevinske firme i koriste materijal proizveden u Srbiji, a arhitektonska rešenja su poverena srpskim i izraelskim stručnjacima. Stambeno-poslovni kompleks u Kneza Miloša trebalo bi, prema najavama, da bude završen do 2019.

Izvor: politika.rs

Share

Povezani postovi