Društvo 

Najbolji španski ortopedi operisaće u Kragujevcu deformitete kičmenog stuba kod dece iz cele Srbije

U kragujevački Klinički centar u ponedeljak, 24. septembra, dolazi jedan od najboljih svetskih ortopeda Norberto Ventura, koji će obaviti 13 pregleda i pet operacija najmlađih pacijenata iz cele Srbije. Iz ove zdravstvene ustanove pozivaju roditelje dece sa deformitetom kičmenog stuba iz cele Srbije da zakažu pregled, jer će španski ortopedi ponovo doći u Kragujevac u junu i septembru.

Kragujevački Klinički centar godinu dana sarađuje sa trojicom ortopeda iz Španije, čija je specijalnost lečenje deformiteta kičmenog stuba kod dece. Doktor Norberto Ventura dolazi po drugi put u Kragujevac, a prvi put je bio u junu kada je operisao Anđelu iz Zemuna. Tokom boravka u Kragujevcu, Ventura će obaviti i preglede kod pacijenata koje planira za buduće operativne zahvate.

“Očekujemo da tokom jeseni izvršimo selekciju pacijenata koji će biti sukcesivno operisani i na taj način će im se omogućiti koliko toliko normalana život. Reč je o pacijantima sa urođenim deformitetom, sa mišićnom atrofijom Tip 1 ili sa stečenim deformitetima usled nepravilnosti raznih vrsta životnih aktivnosti”, izjavio je direktor Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović.

Ovo je već peti put da španski hirurzi dolaze u Kragujevac, a u Kliničkom centru kažu da su postali nacionalna referenca za pacijente sa deformitetom kičmenog stuba. Objašnjavaju da to znači da u Kragujevac dolaze pacijenti iz cele Srbije i operišu se o trošku Republičkog fonda za zdravstevno osiguranje.

“Osnovna korist je da su srpski pacijenti operisani u našoj zemlji i nema potrebe da putuju u inostaranstvo. Operišu ih evropski i svetski eksperti ovde u Srbiji, u Kragujevcu. Korist je i finansijska, ali ne presudna, jer ovakva vrsta operacije je deset puta jeftinija nego kada bismo naše pacijente slali u inostranstvo”, kaže Sazdanović.

Iz Kliničkog centra poručuju da korist od ovih operacija, osim pacijenata, imaju i ovdašnji hirurzi ortopedi, jer uče od najboljih evropskih ortopeda i usavršavaju se za slučajeve koje nisu imali u dosadašnjoj praksi.

Izvor: infokg.rs

Share

Povezani postovi