Vi ste ovde
Kultura 

“Nacionalna geografija” – časopis za ljubitelje nauke, kulture i avanture

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu 4. oktobra je predstavljen časopis “Nacionalna geografija”, koji od 2006. godine izlazi i na srpskom jeziku.

Koliko god mislili da su otkrivene sve tajne planete Zemlje, časopis “Nacionalna geografija” iz broja u broj nam dokazuje da smo u velikoj zabludi. Upečatljivim fotografijama, koje kao dokument i umetnost često nadrastaju i sam časopsi, i kvalitetnim tekstovima o neistraženim predelima i narodima, “Nacionalna geografija” se izdvaja u moru svetskih i domaćih magazina.

Časopis je pre 130 godina u Vašingtonu pokrenulo istoimeno Društvo za nauku i obrazovanje, a pre 12 godina “Nacionalna geografija” se pojavila i na srpskom jeziku. Od tada do danas urednik srpskog izdanja Igor Ril.

Kraljevčanima – ljubiteljima nauke, kulture i avanture, učenicima osnovnih i srednjih škola i fotografima, urednik Igor Ril i dizajner i fotograf Marko Stamatović su 4. oktobra u kraljevačkoj biblioteci govorili o tome kako nastaju priče za ovaj magazin.

Ril je otkrio da je kao dete, zahvaljujući rođaku iz Amerike, još od 1980. godine bio pretplaćen na “Nacionalnu geografiju” i da je uređivanje ovog magazina za njega više nego ostvarenje dečijeg sna.

Srpska redakcija na nekim pričama radi šest meseci, a na nekim i duže od dve godine. Imamo vrhunske novinare i fotografe, u našem uredništvu su doktori nauka i zato ispunjavamo sve standarde centralne redakcije – rekao je Ril.

On je podsetio da je “Nacionalna geografija” nastala na krilima naučnih otkrića u drugoj polovini 19. veka i da su ovaj magazin i istoimeno Društvo stajali iz ekspedicija na Severni pol i Grenland, na Aljasku, Tibet, carstvo Inka.

Fotograf i dizajner Marko Stamatović prikazao je kako su nastale priče o Ledenoj pećini na planini Ožalj, na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, u kojoj su otkrili i ljudske skelete.

Ponosni smo i na projekat “Slovenska mitologija”. Naša foto-priča o boginjama godišnjih doba je jula 2017.g proglašena za najbolju među 46 svetskih izdanja “Nacionalne geografije”. Haljinu boginje jeseni pravili smo spajajući 4 hiljade listova. Posle prvog dana snimanja 50% lišća se osušilo, pa smo morali da ga zamenimo, posle 3 dana haljina je potpuno uvela. Ali, ostale su prelepe fotografije – rekao je Stamatović.

Kao kolekcionar “Nacionalne geografije” koji poseduje sva 144 broja ovog magazina na srpskom jeziku, program je sa posebnim nadahnućem vodio direktor kraljevačke biblioteke Miša Milosavljević.

Related posts