Kultura Kulturno nasleđe 

”Ako ne budemo bolji, bićemo gori”

Pred Narodnom bibliotekom “Stefan Prvovenčani” koja je na Kraljevdan obeležila 150 godina trajanja i rada, težak je zadatak. Treba očuvati dosadašnje uspehe, a treba postaviti i nove standarde, u trenutku kada se biblioteka nalazi u najužem krugu najboljih u Srbiji.

A sve je počelo 1868. godine, kada je Karanovac imao 1900 stanovnika i kada je prvi put, posle pet vekova ropstva otvoreno “Čitalište”.

“Večeras nas je okupila mudra odluka predaka. Zbog njihove odluke danas smo ponosni i neka naredni naraštaji budu ponosni u godinama novih jubileja. Priželjkujemo i da se oni prisete nas koji, ne samo da nastavljamo započeto, već učvršćujemo temelje, postavljamo nove standarde i gradimo puteve bibliotekarstva,” rekao je direktor Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, Miša Milosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije čestitalo je ovaj važan jubilej kraljevačkoj biblioteci, a čestitke je saopštio specijalni savetnik ministra kulture i informisanja i nekadašnji upravnik biblioteke dr Dragan Hamović.

On podseća da bi početke bibliotekarstva u Kraljevu mogli da smestimo u trinaesti vek, kada je manastir Žiča imao svoju biblioteku, gde se pored ktitorskih povelja nalazilo izvanredno autorsko delo Stefana Prvovenčanog, žitije njegovog oca Stefana Nemanje, a nešto dalje u Studenici čuvao se Studenički tipik arhimandrita Save. Hamović pojašnjava da su međaši razvoja bibliotekarstva često bili ratovi, pa se biblioteka u Kraljevu ubrzano razvija nakon Drugog svetskog rata i tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Zenit biblioteka dostiže u protekloj deceniji, a treba težiti višim tačkama i metama, sa osloncem na iskustva pređenog puta, jer ko ne bude bolji, biće gori,” poručuje Hamović.

Povodom ovog važnog jubileja grad Kraljevo i biblioteka organizovali su čak sedamnaest kulturnih programa koje je u velikoj meri podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi