Društvo Kultura Kulturno nasleđe Najčitanije 

Kraljevdan 2018. godine – uspesi grada i pojedinaca

7. oktobra svečanom Sednicom Skupštine grada Kraljeva obeležen je Kraljevdan, dan koji Kraljevo povezuje sa svetlom istorijom srpske dinastije Nemanjić. Tog datuma 1226. godine upokojio se srpski vladar Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao Sveti Simeon.
Svečana sednica bila je prilika da gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sugrađanima predstavi rezultate koje je grad postigao u ovoj godini i saopšti planove za narednu godinu.

On je podsetio da je u Kraljevu ove godine završena prva faza izgradnje severne saobraćajne obilaznice kojom je obezbeđen i prilaz nedavno privatizovanoj fabrici Magnohrom. Rekonstruisana je kolovozna traka, izgrađen trotoar, kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža i javna rasveta, za šta je utrošeno 105 miliona dinara. Kompletna investicija biće realizovana u narednih nekoliko godina.

“To je početak obilaznice oko grada Kraljeva koji će omogućiti svima koji dolaze iz smera Kruševca da mogu preko Magnohroma i Kulagića ade da odu do Adrana i da na taj način u potpunosti promenimo tok teškog saobraćaja koji je do sada prolazio pored sedam osnovnih i srednjih škola,” rekao je gradonačelnik.

On je saopštio i da je u Kraljevu počela gradnja prve od četiri zgrade u Dositejevoj ulici, zahvaljujući Centralnoj evropskoj banci i kreditnoj liniji od 13,5 miliona evra. Stanari koji su živeli u starim i zemljotresom teško oštećenim zgradama sada će dobiti nove stanove iste kvadrature, a ako neko dobije stan veće kvadrature moćiće da ga doplati po cenama nižim od tržišnih. Takođe, naredne godine, u naselju Voćareve livade počinje gradnja prvih 200 stanova za snage bezbednosti, a ideja je da u Kraljevu ukupno bude izgrađeno čak 1000 stanova za pripadnike bezbednosti. Na toj lokaciji uskoro će početi izgradnja i novog tržnog centra, a češki investitor koji je izgradio prvi tržni centar u Kraljevu u blizini nove sportske hale, zainteresovan je za izgradnju još jednog tržnog centra u Ribnici.

“Neko ko ulaže novac u izgradnju tržnog centra shvata da je Kraljevo grad budućnosti,” poručuje gradonačelnik Terzić.

On je saopštio da su predstavnici grada u razgovorima sa premijerkom Anom Brnabić dobili obećanje da će Vlada Republike Srbije obezbediti 500 miliona dinara kako bi Kraljevo dobilo zatvoreni bazen.

“Građevinsku dozvolu smo dobili prethodnog meseca, ovih dana se završava novi projekat zatvorenog bazena i očekujemo da će u budžetu Republike Srbije za narednu godinu biti opredeljen novac za njegovu izgradnju,” kaže Terzić.

On ističe da je u toku rekonstrukcija centralnog gradskog trga, gde se vrši zamena starih granitnih ploča novim. Ministarstvo privrede i grad Kraljevo u tu svrhu izdvojili su 36 miliona dinara, a završeni su i konzervatorsko restauratorski radovi na Spomeniku srpskim ratnicima, popularnom “Milutinu” koji je prepoznatljivo obeležje grada.

Gradonačelnik je najavio da će tokom novembra biti završeni radovi na izgradnji vrtića na Beranovcu koji će biti otvoren u decembru, na rođendan Milomira Glavčića, dobrotvora iz Kanade koji je za njegovu izgradnju donirao 200 000 evra. Takođe, podsetio je da je od juna ove godine u funkciji novi paviljon na Goču, gde je Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku opredelilo 10 miliona dinara za rekonstrukciju sportskih terena, a Ministarstvo turizma 15 miliona dinara, što će uz isto toliko novca iz budžeta grada Kraljeva u 2019. godini, biti dovoljno za izgradnju nove ski staze, i kupovinu topova za osnežavanje i tabača snega. Najavljena je i skora poseta ministra Šarčevića Goču gde bi trebalo da zaživi “Mala Petnica”, škola u prirodi za najbolje kraljevačke učenike.

Gradonačelnik je saopštio i da upravo počinje rekonstrukcija Atletskog stadiona u Kraljevu, kao i da grad razmišlja o izgradnji novog fudbalskog stadiona sa osam hiljada mesta. Na kraju obraćanja Kraljevčanima istakao je privredne uspehe, izgradnju turske konfekcije “Taipa” gde je već počela obuka prvih radnika i početak gradnje fabrike “Leoni” na Ratarskom imanju koja će uposliti 5000 radnika.

“U gradu gde su se fabrike decenijama zatvarale, gde je ugašen i Magnohrom i Fabrika vagona i Jasen i Papirpromet, Poljopromet, Kablar, Autotransport…ovo znači potpunu promenu privredne slike,” ističe gradonačelnik i dodaje da grad pomaže i domaćim privrednicima, izgradnjom potrebne infrastrukture.

Na svečanoj sednici koja je održana u Multimedijalnom centru Kvart uručene su i nagrade i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama.

DIPLOMU ZASLUŽNOG GRAĐANINA GRADA KRALJEVA za 2018. godinu dobili su: Zoran Vukadinović, za doprinos razvoju ratinskog kraja, ispoljenu hrabrost i humanost, Zoran Milojčević Čombe (posthumno) za prohujali život posvećen muzici, Miroljub Dugalić za posvećenost zavičaju perom i obezbeđivanje važnih donacija gradu i Slavoljub Maržik za čuvanje od zaborava prošlosti rodnog kraja.

DIPLOMU ZASLUŽNOG UDRUŽENJA GRAĐANA GRADA KRALJEVA za 2018. godinu dobila je Matica iseljenika Kraljevo za mostove prijateljstva između dijaspore i grada Kraljeva. DIPLOMA ZASLUŽNE SPORTSKE ORGANIZACIJE GRADA KRALJEVA za 2018. godinu dodeljena je Fudbalskom savezu Raškog okruga za razvoj fudbalskog sporta u Raškom okrugu, a DIPLOMA ZASLUŽNE OBRAZOVNE USTANOVE GRADA KRALJEVA za 2018. godinu Osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“ iz Kraljeva za decenije uspešnog rada u oblasti obrazovanja.

OKTOBARSKA NAGRADA GRADA KRALJEVA za 2018. godinu namenjena je Dušanu Boškoviću (posthumno) za nesamerljiv doprinos razvoju i uspehu kraljevačke odbojke i sporta, a SPECIJALNA NAGRADA ZA PODSTICAJ HUMANOSTI „MILOMIR GLAVČIĆ“ za 2018. godinu Moto klubu „Kings“ iz Kraljeva za nesebičnu pomoć oboleloj deci i ljudima u nevolji.

Pomenute nagrade i priznanja dodelila je Skupština grada Kraljeva, a dve nagrade dodelio je gradonačelnik Kraljeva: ZVANJE POČASNOG GRAĐANINA GRADA KRALJEVA za 2018. godinu Andreju Verliču iz Maribora za nesebičan lični doprinos razvoju prijateljskih i partnerskih odnosa između grada Maribora i grada Kraljeva i Ljubodragu P. Ristiću iz Kraljeva za dubinsko sagledavanje zavičajne prošlosti.

“Hvala svima onima koji su bili uz sve nas dobitnike tokom prohujalih decenija i onima koji su odlučili da je ono što smo mi činili čiste duše i u najboljim namerama, vredno isticanja na današnji dan. Svi vi zajedno danas ste nam potvrdili da naš lokal patriotizam nije puka bolest već ogromna čast i neizreciva sreća koje se čuvaju na policama, tamo gde stoje so, voda i hleb,” zahvalio se u ime svih nagrađenih Ljubodrag Ristić.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi