Društvo Najčitanije Privreda 

Amerikanci će graditi Moravski koridor

Američka kompanija Behtel počeće u drugoj polovini naredne godine izgradnju Moravskog koridora – autoputa dugog 110 kilometara, koji treba da poveže Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Investicija je vredna 800 miliona evra i uključuje telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka.

Tim povodom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Bechtel, Sean Kerry, potpisali su  Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice „Moravskog koridora“ od Pojata do Preljine, koja u dužini od 110 kilometara povezuje nekoliko gradova i opština u centralnoj Srbiji sa oko pola miliona stanovnika i 25.000 firmi.

„Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine“, rekla je Zorana Mihajlović novinarima posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije.

Potpredsednik Bechtela Sean Kerry ističe da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine.

„Očekujem da ovo bude uspešan projekat“, rekao je on.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja izgradnje Moravskog koridora i naglasila da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura.

„Dobili smo Bechtel, jednu od najboljih kompanija u svetu koja zna kako se upravlja ovakvim projektima“, kazala je ministarka.

Na pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović pojašnjava da Srbija ima strateške ugovore sa više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgradjeno mnogo pruga i puteva.

„Iza svih velikih infrastrukturnih projekata stoji garancija države, a pošto je Moravski koridor strateški važan i prioritet, država će obezbediti garancije i za njegovo finansiranje“, ističe ministarka.

Ambasador SAD Kyle Scott je podsetio da je prošlo 140 godina od prvog sporazuma o izvozu suvih šljiva iz Srbije u SAD, a da je prošlog meseca potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Srbije i SAD u oblasti infrastrukture i da se sada „ubiraju prvi plodovi tog sporazuma”.

Share

Povezani postovi