Kultura Kulturno nasleđe Najčitanije 

Kuća koja pamti heroje

U Kraljevu se nalazi nekoliko kuća koje su zaštićena kulturna dobra i čiji vlasnici ili korisnici, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, ne smeju da otuđe objekat ili vrše bilo kakve radove na njemu bez odobrenja nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Jedna od njih je kuća Markovića koja pored kulturne i arhitektonske ima i istorijsku vrednost…

Kuću Markovića u Kraljevu izgradio je 1903/06. beogradski kafedžija i rentijer, vlasnik kafane Kasina u Beogradu, Sreten Stojadinović. On se iz Beograda preselio u Kraljevo zbog potrebe lečenja u Mataruškoj Banji. Nakon smrti supruge, Sreten kuću ostavlja svojoj ćerki i zetu, Miodragu Markoviću, apotekaru i sanitarnom kapetanu. Miodrag je zajedno sa svojim sinovima Predragom i Miloradom streljan 14. oktobra 1941.

U dvorišnom delu kuće stanovala je porodica narodnog heroja Olge Jovičić-Rite. Ona je bila student tehnologije i član Komunističke partije Jugoslavije. Nakon hapšenja 1941. od strane nemačke okupatorske vlasti i bega iz zatvora, Olga je kroz dvorište Markovića pobegla u partizane, u Kraljevački partizanski odred “Jovo Kursula”.

Pri formiranju Prve proleterske udarne brigade, u Rudom, 21. decembra 1941. godine, na zahtev svih boraca Kraljevačkog odreda, imenovana je za političkog komesara Prve čete četvrtog (kraljevačkog) bataljona. Olga je bila prva žena politički komesar u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije.

Hrabro je izdržala sve borbe koje je vodio Četvrti (kraljevački) bataljon Prve proleterske brigade, napore Igmanskog marša, borbe na Jahorini, u Drugoj i Trećoj neprijateljskoj ofanzivi, u pohodu na Bosansku  krajinu… Poginula je u zimu 1942. godine na Romaniji kada je neprijatelj opkolio njenu jedinicu.

Kuća Markovića rađena je po projektu beogradskog inženjera M. Smiljanića. Sastoji se iz većeg, reprezentativnog dela smeštenog uz regulacionu liniju, i manjeg objekta okrenutog ka unutrašnjem dvorištu. Ulaznu kapiju i elemente od kovanog gvožđa izradio je beogradski majstor Viktor Kolčak.

Dobro je održavana i očuvana. Nalazi se u Karađorđevoj ulici broj 7.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi