Kultura Kulturno nasleđe Najčitanije 

Zaštićena kulturna dobra kojih više nema

Od trideset pet zakonom zaštićenih kulturnih dobara na teritoriji grada Kraljeva, dva više ne postoje. Jedno od njih je kuća u kojoj se rodio narodni heroj Živan Maričić.Bila je izgrađena u selu Žiča, u zaseoku Trešnjari, na mestu odakle se pruža lep pogled na grad Kraljevo.

Tu se sada nalazi spomen obeležje posvećeno Živanu Maričiću, koje je podignuto 1951. godine, i na kome piše da je poginuo na reci Pivi 1943. godine, “u borbi protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika, za slobodu i nezavisnost svoje domovine i bratstvo i jedinstvo naroda Jugoslavije.”

Narodni heroj Živan Maričić rođen je 14. aprila 1911. godine u selu Žiča, kod Kraljeva. Pre Drugog svetskog rata radio je kao radnik u Fabrici vagona u Kraljevu.

Od 1941. godine bio je član Komunističke partije Jugoslavije i učesnik Narodnooslobodilačke borbe. Nalazio se na funkciji komandanta Četvrtog kraljevačkog bataljona u Prvoj proleterskoj udarnoj brigadi.

U borbama jedinica Prve proleterske divizije s jedinicama nemačke 118. lovačke divizije, prilikom pokušaja proboja preko reke Drine, na sektoru Foča-Šćepan polje, 22. maja 1943. godine, Živan je bio teško ranjen. Prenesen je u Centralnu bolnicu, u kojoj je preminuo tokom juna.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 22. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja. Danas njegovo ime nosi osnovna škola u selu Žiča.

Još jedno zaštićeno kulturno dobro koje danas više ne postoji je kuća Damljanovića u Dražinićima, koja je sagrađena u periodu između 1923-1930 godine.  U njoj se 1943. nalazila ilegalna partijska štamparija.

Bila je to dvodelna brvnara pokrivena šindrom nad podrumom. Stambeni deo građen je brvnima vezanim na ćert, a unutrašnjost je podeljena na kuću sa ognjištem  i sobu. Tokom Drugog svetskog rata kada je u njoj postojala ilegalna štamparija, u kući se nalazila i pisaća mašina, radio aparat i geštetner. Pored ovog objekta, na okućnici Damljanovića nalazi se još jedna dvodelna brvnara pokrivena slamom, podignuta krajem XIX veka.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi