Društvo 

Vrtić u Kraljevu dobio ime po čuvenom donatoru iz Kanade

U Kraljevu je, na dan 94. rođendana velikog dobrotvora i humaniste iz Kanade, Milomira Glavčića, otvoren vrtić za čiju izgradnju je on donirao 200 000 evra. Vrtić je površine 809 kvadratnih metara i može da primi oko stotinu dece. Nalazi se u naselju Beranovac, i u čast ovog velikog donatora dobio je ime “Milomir”.

“Život Milomira Glavčića, koji je bio pun iskušenja, odricanja i borbe, možda je najbolji primer za sve nas kako treba živeti, kako se treba boriti i kako se treba odužiti svojoj domovini,” istakao je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović. On je podsetio da je Gospodin Glavčić do sada donirao oko sedam miliona evra za različite investicije na teritoriji Raškog okruga.

U izgradnji vrtića “Milomir” učestvovao je i grad Kraljevo koji je obezbedio 25 miliona dinara, a novac za njegovo opremanje obezbeđen je zahvaljujući ministarki bez portfelja zaduženoj za populacionu politiku i demografiju Slavici Đukić Dejanović.

“Vrtić je opremljen po najsavremenijim standardima i verovatno je jedan od najboljih vrtića ove veličine, ne samo u Kraljevu, nego u ovom delu Srbije,” istakao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i naglasio da meštani Beranovca, Metikoša, Dragosinjaca, Jovca i Kovanluka više neće morati da svoju decu odvoze u udaljene vrtiće u centru grada ili na Higijenskom zavodu.

Zahteve za premeštaj dece iz drugih vrtića u vrtić “Milomir” do sada je podnelo oko osamdeset roditelja. Prema rečima direktorke Predškolske ustanove “Olga Jovičić Rita”, Gabrijele Čmerić, do početka njegovog rada ostalo je da se ispoštuje procedura propisana Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, pa će obrazovno-vaspitni rad u vrtiću najverovatnije krenuti početkom godine.

Zahvalnost načelniku Raškog upravnog okruga, gradonačelniku Kraljeva, direktorki Predškolske ustanove, izvođačima radova i drugima koji su učestvovali u izgradnji ovog vrtića, u ime Milomira Glavčića, uputio je njegov prijatelj iz Kraljeva, novinar Miroljub Dugalić, koji je naglasio da Miliomir naročito voli da pomaže deci budući da je imao veoma teško detinjstvo u Srbiji, pa je pored ovog izgradio i vrtić u Jošaničkoj banji.

Sa druge strane kraljevački funkcioneri poželeli su ovom velikom humanisti srećan rođendan, dobro zdravlje i sreću i naglasili da će i narednih godina otvarati obdaništa i fabrike i da će se baviti onim što je Srbiji najvažnije, a to je natalitet.

Share

Povezani postovi