Arheološko blago Kultura 

Figurina iz Požarevca inspiracija arheolozima širom sveta

U Narodnom muzeju u Beogradu izložena je glinena statueta žene koja je privukla pažnju arheologa širom sveta. Poznata je kao “Kličevački idol” jer je pronađena u selu Kličevac kod Požarevca, kao deo grobnog inventara nekropole iz bronzanog doba, iz perioda od 15. do 13. veka pre nove ere.

Figurinu je Muzeju poklonio lokalni učitelj Nikola Nešić 1881. godine, a koliko je njeno otkriće bilo značajno govori to što je do danas ostala centralna figura grba grada Požarevca.

Ona je najlepši primerak Dubovačko-Žutobrdske kulture koja se razvila u periodu od 1600 do 1000 godina pre nove ere, a nazvana je po arheološkim lokalitetima Dubovac u Banatu i Žuto brdo kod Golupca. Stanovnici te kulture živeli su mirno, o čemu svedoči nađena velika količina zlatnog i bronzanog nakita i vrlo malo oružja. Oni su spaljivali mrtve i ostatke polagali u urne i pravili su statuete od pečene gline koje su predstavljale neko vrhovno božanstvo.

Po mišljenju svetski poznatih arheologa “Kličevački idol” predstavlja Boginja majku ili simbol zagrobnog života. On pokazuje i kako su se mogle odevati žene višeg društvenog statusa tog doba. Na statueti su vidljivi ogrlica, amulet i privesci koji vise sa pojasa, a odeća je ukrašena bogatim ornamentima.

Figurina je delimično uništena tokom austrougarskog bombardovanja Beograda u Prvom svetskom ratu i pronađena je u ruinama Muzeja. Njena kopija izložena je u Narodnom muzeju u Požarevcu, u okviru stalne aerheološke postavke tog kraja, a original se, kao što je pomenuto, čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

U bogatoj arheološkoj postavi Narodnog muzeja u Požarevcu izloženi su i predmeti iz perioda starčevačke (5300-4400 godina pre nove ere) i vinčanske kulture (4400- 3200 godina pre nove ere).

Starčevačku kulturu karakteriše pored bavljenja zemljoradnjom, stočarstvom, lovom i ribolovom, pojava keramike od delimično prečišćene gline i oruđa od glačanog kamena i život u zemunicama, kućama ukopanim u zemlju ili udubljenim u steni.

U vinčanskoj kulturi ljudi na ovom prostoru žive u kućama četvrtastog oblika, napravljenim od kolja opletenog prućem i oblepljenog blatom a posebna novost je pojava nožića od opsidijana, posebne vrste vulkanskog stakla čija ležišta se mogu naći na ostrvu Melosu u Grčkoj i na planini “Bukk” u Mađarskoj, što govori o tome da je trgovina ovim mineralom bila razvijena.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi