Kultura Kulturno nasleđe 

Zgrada “Stare škole” u Kraljevu

Zgrada u kojoj se od 2005. godine nalazi Narodni muzej u Kraljevu, zaštićena je odlukom države kao kulturno dobro od velikog značaja. Podignuta je davne 1873. godine prema projektu Ministarstva građevine, a mladi Kraljevčani uglavnom i ne znaju da je u njoj 92 godine radila današnja Osnovna škola “Četvrti kraljevački bataljon”.

O radu ove poznate kraljevačke škole pre Drugog svetskog rata nisu sačuvani pisani podaci. Poznato je da je u toku Drugog svetskog rata škola radila kao Realna gimnazija, a onda dobija naziv Narodna škola “Četvrti kraljevački bataljon”. Od 1955. godine postaje osmogodišnja škola.

Do 1975. godine, u zgradi današnjeg Narodnog muzeja u Kraljevu, pored škole “Četvrti kraljevački bataljon” rade i Ratarska škola i Gimnazija. Ove škole zatim bivaju premeštene u druge objekte, a zgrada današnjeg muzeja biva podvrgnuta dugoj rekonstrukciji koja je trajala od 1981. do 2005. godine.

Zašto je ovaj objekat zaštićen kao kulturno dobro od velikog značaja detaljno obrazlaže istoričar umetnosti Čedomir Bačkulja koji naglašava da objekat pripada klasicističkom tipu gradnje:

“Osnova zgrade Stare škole je pravougaona u obliku slova G a sokl je od lomljenog kamena. Krovna konstrukcija je složena viševodna i pokrivena je biber crepom. Glavna fasada je podeljena na tri rizalita, centralni i dva bočna…
Zgrada Stare škole je horizontalno podeljena sa dva profilisana kordon venca koji na fasadi naglašavaju razdel prizemlja i sprata, te sprata i tavana, kao i sa dva čisto dekorativna venca. Svi prozori prizemlja su lučni kao i spratni prozori dva bočna rizalita, dok su ostali prozori sprata pravougaoni. Bez obzira na svoj oblik i raspored na glavnoj fasadi, oni su oivičeni šembranam i natprozornicima…”
ističe se između ostalog u stručnom opisu ove zgrade.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi